Hva betyr snøskredvarslet for deg som har ansvar for beredskap og krisehåndtering?
Kommunene bør ha informasjon om skredutsatt bebyggelse og infrastruktur i kommunene i sin ROS-analyse. De som forventer et snøskredproblem ved høy skredfare bør ha en plan for å håndtere dette. Informasjon om skredutsatte kommuner bør finnes i Fylkesmannens ROS-analyse. Andre som har anlegg, infrastruktur, personell eller aktivitet i skredutsatte områder bør ha ROS-analyser og beredskapsplaner for å unngå ulykker og skader fra snøskred.
Snøskredvarslingen dekker både fastlandet og Svalbard og opererer som følger:
1. Snøskredvarslingen overvåker snøskredfaren i hele Norge og på Svalbard i perioden fra 20. oktober til 20. juni.
Hvis det ventes snøskredfare på nivå faregrad 4 - stor eller 5 - meget stor, så vil vi
Fylkesmannen skal videreformidle beskjed om varsel på nivå 4 - stor og nivå 5 - meget stor til aktuelle kommuner i sitt fylke.
Fylkesmannen og Meteorologisk institutt skal kvittere for mottatt varsel på faregrad 5 - meget stor snøskredfare.
2. Snøskredvarslingen publiserer daglige varsler for 21 faste regioner i perioden fra 1. desember til 31. mai.
Regionene er 2000-8000 km2 store og det varsles høyeste faregrad innenfor hver region. Det er 10 faste regioner i Nord-Norge, 10 i Sør-Norge og 1 på Svalbard. I de faste regionene har vi et observatørkorps som leverer to til tre observasjoner fra hver region hver uke. Det gir tilstrekkelig informasjon til å vurdere om det er snøskredfare på alle nivåer (fra faregrad 1 til faregrad 5). For skredutsatt bebyggelse og infrastruktur, samt ferdsel i skredterreng bør egne vurderinger gjøres.
Hva kan faregraden bety for beredskapsapparatet?
Faregrad 5 - meget stor snøskredfare:
Faregrad 4 - stor snøskredfare:
Faregrad 3 - betydelig snøskredfare:
Skredproblem(ene) i varslet gir deg viktig informasjon om hvor og hvorfor det er mest skredfare og hvor store skred som kan ventes.
Beredskapsplaner bør inneholde informasjon om hvilke skredbaner som kan trur bebyggelse, veier, anlegg og infrastruktur. De bør videre beskrive hvilke tiltak som skal igangsettes, av hvem og når. Tiltak kan typisk være
Les mer om størrelse på skred her.
NVEs beredskapstelefon
Døgntilgjengelig: 22 95 93 60 / 909 92 231.
Beredskapstelefonen skal brukes til å varsle NVE om beredskapssituasjoner innen kraftforsyningen, samt for å melde fra til NVE om alvorlige flom- og skredhendelser.
Snøskredvarslingen gir en regional vurdering. Det kan være store lokale forskjeller, og det er derfor kun skredekspertise på stedet som kan vurdere skredfaresituasjonen lokalt. Politimyndigheten er ansvarlig for iverksettelse av en eventuell evakuering av innbyggere og innføring/opphevelse av ferdselsforbud. NVE kan bistå med faglig rådgivning i slike situasjoner så langt vi har kapasitet.
Kommunene bør videreformidle varslene
NVE oppfordrer kommunene om å videreformidle snøskredvarsler på faregrad 4 og 5 til aktuelle aktører i sin kommune som alpinanlegg, hotell med skiturister med flere.
Kommunene er ansvarlige for å sikre sine innbyggere og andre innenfor kommunen
Kommunene bør derfor ha etablert nødvendige systemer, som iverksettes ved mulig skredfare. Skredutsatt bebyggelse bør være kjent for kommunene og kartlagt i ROS-analysen. Beredskapsplanen bør beskrive når og hvor evakuering skal vurderes. For skredutsatt bebyggelse gir lokal overvåking og varsling for kjente skredbaner et bedre grunnlag for å vurdere når og hvor det bør evakueres. Snøskredfaren lokalt må vurderes av personer med relevant kompetanse og erfaring. Slik det er i dag bør de fleste kommuner bruke ekstern kompetanse til dette.
Kontakt din kommune hvis du har spørsmål og bekymringer for mulig snøskredfare mot ditt hus.
Ved faregrad 4 eller 5 eller der lokal kunnskap/skredhistorikk tilsier at bebyggelse kan være truet bør behovet for ekstern kompetanse vurderes.