Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 20.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng med fokksnø. Fokksnøen ligg på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Det finnast fokksnøflak i fleire himmelretningar. Sidan desse ligg på vedvarande svake lag er det mogleg å løyse ut skred, både eldre og nyare flak. Størrelsen på eventuelle skred er avhengig av kor mykje snø som har samla seg, noko som varierer innad i regionen, men generelt er det små mengder. Fjernutløysing av skred er mogleg. Onsdag kan det kome litt snø med bygevêr ute på kysten, spesielt rundt Nordkynnhalvøya. Dette kan gje små nysnøflak som er lett og løyse ut.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. januar 2021

I helga har det vore bygevêr og vind frå nordvest, men generelt er det lite snø i regionen. Tirsdag dreide vinden og noko snø kan ha vorte omfordelt. Fokksnø kan ha samla seg i isolerte leområder i ulike himmelretningar, elles er det avblåst til bakken eller skare.

Under skare har det danna seg kantkornlag, til dels også med begerkrystallar. Dette fører til skredproblem der du har overliggande snø, men det er på få stadar.

Fjellvær

Tirsdag 19. januar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -14 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 20. januar 2021

2 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst. -20 °C til -12 °C på 700 moh. Delvis skyet. Snøbyger på kysten, ellers opphold.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS