Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 20.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Mandag vil stigende temperatur og lite nedbør bidra til å begrense snøtransporten, bortsett fra i de aller høyeste områdene. Det forventes en stabilisering av tidligere fokksnø. Men i de aller høyeste områdene kan det fremdeles være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred i leområder med fersk fokksnø. Kantkorn under et skarelag nede i snødekket ser foreløpig ikke ut til å være et skredproblem. Aller lengst vest kan det forbigående komme litt regn, men det antas at dette ikke trenger særlig langt ned i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 19. januar 2020

Snøoverflaten består av vindpåvirket snø av ulik hardhet. Under skoggrensa og i leområder mye løs snø. Gammelt snødekke er kompakt og preget av mye vind og nedbør som både regn og snø, samt store svingninger i temperatur. Denne uka har det kommet mye nysnø, særlig vest i regionen. Det ligger mest vindtransportert snø i østvendt terreng. Vestvendt og utsatt terreng har mindre snø og er noen steder avblåst. Under 1100-1300 moh et tynt skarelag etter varmegrader fredag.

Det er tidligere observert vedvarende svakt lag i snødekket. Mildvær antas å ha nøytralisert vedvarende svake lag eller dannet bærende lag over. Det er indikasjoner på kantkorrn under skarelag litt høyere oppe i snødekket. Foreløpig virker det ikke særlig potent.

Lørdag et skiløperutløst, mindre flakskred i nærheten av Geilo.

Det har kommet omlag 1 til 3 mm nedbør i regionen siste døgn til søndag morgen, for det meste som snø. Søndag formiddag er det vest til nordvest kuling i fjellet, og kuldegader.

Fjellvær

Søndag 19. januar 2020

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 20. januar 2020

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i vest og nordvest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS