Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 18.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt krevende forhold. Et nedsnødd svakt lag kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det finnnes vedvarende svakt lag av kantkornet snø under fokksnøen, men det varierer rundt i regionen hvor utbredt dette er. Der dette finnes som et aktivt svakt lag, kan en skiløper løse ut store skred, str. 3. Andre steder i regionen er dette kantkornlaget mindre aktivt og/eller fraværende og det skal større tilleggbelastning til for å løse ut skred. Det finnes også flere kantkornlag dypere i snødekket i alle himmelretninger. Disse vurderes som vanskeligere å påvirke, men det kan være mulig på tynt snødekke ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. januar 2021

Snøoverflaten over tregrensa er vindpåvirket. I skjermet terreng mot øst/sørøst ligger lommer med ca 10 cm ubundet snø som er tilgjengelig for vindtransport. Snødekket er relativt jevnt fordelt i terrenget, men basen er tykkest i vestvendt terreng. På utsatte steder er det fremstikkende steiner og i høyfjellet er det en del skare synlig i snøoverflaten. Kulda de siste dager har dannet noe overflaterim, mest i lune strøk og på løs snø.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn under vindtransportert snø. Det kan også stedvis være nedføyket overflaterim nede i snøpakka. Disse lagene kan være lette å påvirke. Dypere i snødekket finnes eldre kantkornlag rundt skare, samt begerkrystaller mot bakken. Disse dype lagene er vanskeligere å påvirke.

Det har gått flere skred de siste dagene. Fredag gikk det et skiløperutløst skred, str. 2 i Hemsedal, og lørdag ble et str. 3 skred fjernutløst samme sted. Fredag ble også et str. 3 skred scooterutløst i samme område.

Lørdag ble det meldt om mange drønn i snøen i Hemsedal.

Fjellvær

Søndag 17. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om formiddagen. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 18. januar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS