Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 09.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile nysnøflak finnes i mange himmelretninger. I solvendte heng kan snøskred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Oppdatert varsel 09.04 kl. 09:00 pga. skiftende vindretninger:
Ustabile nysnøflak vil første del av dagen finnes i nord- og vestvendte leområder. På ettermiddagen er det varslet liten kuling fra nordvest med nedbør. Himmelretningene der fersk vindtransportert snø vil derfor ha stor utbredelse og endre seg i løpet av dagen.

Under eldre og hard fokksnø i sør- og østvendte leområder kan det ha utviklet seg kantkorn som kan påvirkes, spesielt i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønn i snødekket er et tydelig faretegn.

I fjellsider med direkte solinnstråling kan løssnøskred og skavler løsne av seg selv.

I høyfjellet finnes vedvarende svake lag av kantkorn dypt begravd i snødekket. De aller fleste steder ligger de under bærende snøoverflate.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. april 2021

Snødekket er preget av siste periodes kraftige vind fra vestlig retning. Vestvendt terreng er avblåst og det gamle snødekket er bærende med skare og hard fokksnø. I høyden ligger det vindtransportert snø av ulik hardhet i skjerma øst- og sørvendte leformasjoner. I skogen finnes mykere vindtransportert snø.

I Hemsedal er det observert begynnende kantkornlag mellom gammel snøoverflate og siste periodes fokksnø. Ved Tyin, i naboregionen Jotunheimen, har dette laget ført til store skred.
Det finnes også dypere begravde vedvarende svake lag av kantkorn i høyfjellet. De aller fleste steder ligger kantkornlagene under tykk bærende snøoverflate og vurderes ikke som et aktivt skredproblem for øyeblikket. Det kan imidlertid ikke utelukkes at det kan påvirkes noen få steder.

Natt til fredag kom det 10-15 cm nysnø med vind fra sørøstlig retning.

Fjellvær

Torsdag 8. april 2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 9. april 2021

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i vest. Periodevis stiv kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS