Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 24.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svakt lag i snødekket kan påvirkes enkelte steder. Vær obs i overgang mellom tykt og tynt snødekke. Mulighet for våte løssnøskred i solhellinger.

Skredfarevurdering

Det er flere ulike vedvarende svake lag i snødekket. I sørvendt terreng ligger disse under hard skare og er neppe mulig å påvirke, men i andre himmelretninger må man ta hensyn til dette skredproblemet, selv om utbredelsen er liten. Generelt er det vanskelig å løse ut skred på disse lagene, men vær oppmerksom på faretegn som drønn ol.

I nordvestlige deler av regionen kan det finnes relativt fersk fokksnø i leområder, men denne antas å stabiliseres raskt.

Det ventes en del sol, så i bratte, solvendte heng kan det være mulig å løse ut små våte løssnøsskred. her kan også enkelte skred løsne naturlig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 23. april 2021

I starten av uka var det sol og forholdsvis varmt, så snøoverflaten ble våt om dagen i lavereliggende- og solvendt terreng. Fra onsdag ble det kaldere, så snøoverflaten har frosset til skare mange steder. Høyt til fjells og der sola ikke har fått tak har snøoverflaten holdt seg ganske tørr, og består generelt av hard fokksnø. Snøbyger og kuling onsdag har dannet noen ferske fokksnøflak i sørvendte hellinger.

I Hemsedal ble det tirsdag observert drønn i snødekket på ca 1400moh fra et lag med rim. Det antas at dette problemet har liten utbredelse, men kan stedvis være lett å løse ut.
Det er også observert kantkornlag mellom gammelt snødekke og fokksnø enkelte steder. I naboregionen Jotunheimen har dette laget ført til store skred tidligere.
Det finnes dypere begravde vedvarende svake lag av kantkorn i høyfjellet, som ikke regnes som aktive nå.

Kald atmosfære for årstiden Fredag morgen var det nordvest frisk bris og -8 grader øverst i Hemsedal skisenter, 1344 moh.
Ved Standavatnet viser observasjoner fredag ca. 15 cm innblåst snø i leheng.

Fjellvær

Fredag 23. april 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 24. april 2021

Oppholdsvær. Bris fra nord. -13 °C til -3 °C på 1400 moh. Klarvær. Av og til frisk bris i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS