Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 15.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og nedbør i starten av uken har gitt store fokksnøflak i mange himmelretninger som fremdeles er lette å løse ut. Forholdene er krevende med vedvarende svake lag i snødekket. Fjernutløsning er mulig. Unngå utløsningsområder og utløpsområder for skred.

Skredproblemet finnes der det ligger vindpåvirket snø over nedføyket kantkorn eller nysnø. Vær oppmerksom på svakt lag av løssnø under fokksnøflak. Varierende vind har gitt flakdannelse i flere himmelretninger. Tirsdagens vind la opp store fokksnøflak i sør og sørøst. Onsdagens vind dannet flak i vestlig sektor.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. januar 2021

Snøoverflaten varier fra løssnø i skogen til mer vindpåvirket snø i høyden. Det har vært stor snøtransport i fjellet. På tirsdag var det kraftig vind fra nord som dannet fokksnøflak i sørvendte heng. I løpet av onsdag dreide vinden til østlig retning og dannet nye flak i vestvendte heng. Det ligger fortsatt myk snø i skjermede formasjoner. Det har kommet 20-40 cm nysnø de siste dagene.

Nysnø og vind har dannet ferske flak over vedvarende svake lag med kantkorn og rim, som tidligere lå i overflaten. Det er usikkerhet rundt utbredelsen til vedvarende svake lag.

Det finnes også eldre kantkornlag dypere i snødekket, men disse ligger i hovedsak under bærende snø.

Det er observert et stort naturlig utløst skred ved Sauda i et østvendt heng på rundt 800 moh. Det er også observert et flertall mindre skred som løsnet mens været var på sitt mest intense på tirsdag.

Det er rapportert om kraftig snøfokk og vind fra øst på onsdag.
På fjellet rundt Sauda er det observert tydelige drønn og skytende sprekker.

Fjellvær

Torsdag 14. januar 2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -18 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 15. januar 2021

Oppholdsvær. -18 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS