Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger tirsdag 09.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Lørdagens fokksnøflak vil gradvis stabilisere seg og det skal nå mer til for å løse ut skred. Mest utsatt er fortsatt heng mot S-SØ-Ø.

Høyt til fjells i indre del av regionen kan det finnes svakt lag av kantkorn som fortsatt kan påvirkes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. mars 2021

Fredag og lørdag kom det 10-15 cm nysnø og lørdag blåste det kraftig i høyden. Den nye snøen la seg over et gammelt snødekke som har vært påvirket av mildvær og senere gjenfrysing opp mot 1300 moh.
Snøoverflaten er preget av den kraftige vinden og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet. Noen steder også helt avblåst til gammel smelteskare.
Det er lite eller ingen snø i lavlandet. Også i fjellet er det lite snø for årstiden. Mest snø og lavest snøgrense i indre del av regionen.

Observasjoner viser at gammelt kantkornlag fra januar/februar fortsatt kan være intakt i enkelte områder i høyden. Spesielt i indre del av regionen.

Søndag ble det meldt om flere små og middels store skred i hele regionen, både naturlig utløste og personutløste. De fleste var knyttet til utsatte heng fra lørdagens kraftige vind.

Fjellvær

Mandag 8. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra vest. -15 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 9. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS