Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 19.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes dype svake lag i snødekket. Disse er vanskelig å påvirke, men skred kan bli store. Det er og mulig å løse ut skred i heng med innblåst snø.

Skredfarevurdering

Vinden kan bygge små, ferske flak i de mest snøsamlende formasjonene. Det er mulig at vinden dreier litt mot kvelden, vær obs hvis den da får tak i snø som tidligere fått ligge i ro. Der fokksnøflakene er ferske vil de være lette å løse ut, og ligger de på glatt skare kan de gå overraskende langt.

Høyt til fjells i indre deler av regionen finnes det svake lag av kantkorn dypt i snødekket som fortsatt kan påvirkes i enkelte heng.

Hvis sola kikker frem og varmer fersk snø vil det kunne gå små til middels store våte løse skred naturlig. Enkelte små fokksnøflak kan og gå naturlig der det er lastet inn mest, og sola får stå skikkelig på en stund. Dette problem vil være mest utpreget der det ligger snø som får se sol for første gang.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. mars 2021

Snøoverflaten bærer preg av vind, og fokksnø er innblåst i leområder. Topper og rygger er avblåst. Mest pålagring i NV-NØ leheng, men det er store variasjoner i regionen.

Det er lite snø i lavlandet og generelt for årstida. Mest snø og lavest snøgrense er det i indre deler av regionen.

Observasjoner tyder på at kantkornlag fra januar/februar fortsatt kan være intakt i høyden.

Fjellvær

Torsdag 18. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varierende temperaturforhold. Kaldt natt til fredag, men plussgrader et stykke til fjells i solvendte fjellsider på dagtid. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS