Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 27.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Kaldere vær utover dagen gjør at skredfaren avtar. Våte skred blir mindre aktuelt. Over fredagens mildværsgrense kan det finnes ustabile fokksnøflak i de høyeste fjellområdene.

Høgt til fjells finnes det svake lag av kantkorn dypt i snødekket i enkelte heng. Laget er vanskelig å påvirke, men kan gi store skred hvis det først løsner.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. mars 2021

Snøoverflata er preget av vekslende vær og temperaturer den siste uka, tidvis mildvær opp til 1100-1200 moh. Men også nysnø over 700 moh. Topper og rygger er avblåst og det er gammel skare i overflata flere steder. Mest snø i nordvendte leheng, men det er store variasjoner i regionen. Det er lite snø for årstida, siste snøfall av betydning var i midten av mars. Snøgrensa kryper oppover og det er skiføre fra 500-700 moh, høyest vest på Folgefonnhalvøya.

Observasjoner tyder på at kantkornlag fra februar fremdeles kan være intakt høgt til fjells over 1200 moh.

Fjellvær

Fredag 26. mars 2021

10 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sør. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling.

Lørdag 27. mars 2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS