Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane søndag 21.03.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der det finst fokksnøflak som kan være lette å påvirke.

Skredfarevurdering

Sterk vind frå nordvest som minkar utover dagen fortset å flytte snø inn i leformasjonar. Mildvéret laurdag har truleg stabilisert snødekket høgt i terrenget slik at henteområda for fokksnø er redusert. Kaldare vér verkar stabiliserande på snødekket under mildvérsgrensa laurdag. Men stader der sola bryt gjennom skydekket kan snødekket i sørvendte heng svekkast.

Enkelte stader vil det være lett for ein skiløpar å løyse ut små skred i bratte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 20. mars 2021

Snøoverflata er prega av mildvér laurdag minst til 1100-1200 moh. Toppar og rygger er avblåst. Det ligg mest snø i nordvendte leheng, men det er store variasjoner i regionen. Det eldre snødekket er smelteomvandlet til fjelltopphøgde. Det er lite snø i lavlandet, og generelt lite snø for årstida.

Det er observert begynnende kantkorn i nederste del av snødekket, men disse ligger under en hard skare og er vanskelige å påvirke.

Mange små naturleg utløyste skred vart observert i Sirdal fredag.

Fjellvær

Lørdag 20. mars 2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -3 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Lavere nysnøgrense om kvelden.

Søndag 21. mars 2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS