Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 03.12.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økende vind, nedbør og temperaturer vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er mulig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Sterk kuling, nedbør og økende temperaturer utover tirsdag ventes å føre til økende sannsynlighet for naturlig utløste skred. Pålagring av fokksnø over et allerede svakt snødekke fører til fare for naturlig utløste flakskred. Temperaturstigning og etterhvert regn ventes å gi naturlig utløste våte løssnøskred og enkelte flakskred utover kvelden. Snøskredfaren er økende og ventes å være størst i Breheimen og Vest-Jotunheimen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 3. desember 2019

Snøoverflaten er påvirket av vind som har dannet fokksnøflak med ulik hardhet over tregrensa. I skjermede formasjoner og i skogen ligger det fortsatt myk og løs snø. Det er mindre snø enn normalt vest i regionen.

Tynnt snødekke og kaldt vær i november har gitt kantkorndanning ved bakken og noen steder høyere i snødekket. Disse lagene har vist ustabilitet de siste dager.

Lørdag flere drønn og skytende sprekker observert i Skjåk. Dette tyder på at vedvarende svake lag er aktive og lett å påvirke.

Fjellvær

Mandag 2. desember 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest. -14 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 3. desember 2019

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om formiddagen. -7 °C til 1 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS