Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 02.06.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Varmen fortsetter å holde seg høy gjennom døgnet, men de mest utsatte fjellsidene vurderes nå i hovedsak til å ha rast fra seg. Det er fremdeles forhold for at store våte skred kan løsne av seg selv, som glideskred ved synlige glidesprekker samt enkelte våte flakskred høyt til fjells. Våte løssnøskred må fortsatt forventes, spesielt rundt bart fjell og vegetasjon.
Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk på at skavlbrudd også kan løse ut skred i underliggende terreng.
I og med at vi er inne i en krevende periode for å kunne forutsi løsnetidspunkt for våte skred, oppfordres det fremdeles til konservative veivalg og god turplanlegging.

Unngå langvarig opphold i naturlige dreneringskanaler mtp sørpeskred og brååpning av elvestrekninger.

Skredproblemer

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 1. juni 2020

Høye temperaturer siste periode har gitt smelteomvandlet og våt snøoverflate høyt til fjells. I skyggevendt terreng er det bare overflaten som er påvirket av varme fra ca 1400 moh. I terreng som er solutsatt er snødekket i større grad smelteomvandlet, også høyt til fjells.
Snøgrense på ca. 800 moh. Det er generelt mye snø i fjellet. Det ligger mest snø i østvendte leområder, mens man finner avblåst terreng og bare rabber i vestvendt terreng

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, først og fremst i skyggevendt terreng høyt til fjells. Drønn og mindre fjernutløste skred ble observert i helga.

31.05 løsnet et str. 3 glideskred i Knutstugugrove i Lom, str. 3 glideskred ved Krossbu som stengte Sognefjellsveien og to flakskred ved Storbrean. Samt et skavelbrudd på Dyrhaugstid, i sporet der folk hadde gått. 30.05 løsnet et vått flakskred i sørvendt terreng på Store Smørstabbtind. I Hurrungane ble det fjernutløst et lite skred i østvendt terreng på ca 1600 moh. Svakt lag var kantkorn.

Fjellvær

Mandag 1. juni 2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. 3 °C til 10 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 2. juni 2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. 1 °C til 7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS