Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 05.12.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Fokksnøen som ble dannet på torsdag vil stabilisere seg, men kantkornet snø under fokksnøen er observert og må tas hensyn til. Utbredelsen av kantkornlaget i regionen er usikker. Skredproblemene vil i hovedsak være gjeldende der fokksnøen la seg i terreng som hadde sammenhengende snødekke fra før. Vær oppmerksom på at det er i disse områdene det vil være interessant å ferdes på ski. Varslet nysnømengde ventes ikke å føre til nye skredproblem.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 4. desember 2020

Natt til fredag har det kommet ca. 5 cm nysnø. Underliggende snøpakke består av finkorna snø, og smelteformer mot bakken. Lengst nord i regionen er det tynt snødekke, men likevel en del lagdeling i snøen. Det er mest snø i østvendte leområder. Under tregrensa er det lite snø og mange steder i høyfjellet er vegatasjon og steiner synlig.

Fra Tyin blir det fredag formiddag meldt om et aktivt lag av kantkornet snø under siste dagers fokksnø.

Før snøfallet torsdag ble det observert rimdanning på snøoverflaten. Det er grunn til å tro at det enkelte steder finnes nedsnødd overflaterim. Utbredelsen av nedsnødd overflaterim er usikker og vær oppmerksom på faretegn som drønn i snødekket.

Fjellvær

Fredag 4. desember 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Lørdag 5. desember 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -12 °C til -7 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS