Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 14.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Betydelige mengder fokksnø ligger over vedvarende svakt lag. Fjernutløsning er mulig. Unngå alt skredterreng!

Skredfarevurdering

Fersk fokksnø finnes i mange himmelretninger og har lagt seg over vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Det skal sannsynligvis noe mer til for å løse ut skred i fokksnøen, men de kan løses ut av en enklet skiløper. Skredene kan bli store, str. 3.
Det oppfordres til konservative veivalg utenom skredterreng!
Faretegn som skytende sprekker og drønn i snødekket må tas på alvor! Fjernutløsning av skred er også mulig.

Det finnes flere kantkornlag dypere i snødekket i alle himmelretninger. Disse vurderes som vanskeligere å påvirke, men kan forekomme på tynt snødekke ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. januar 2021

Snøoverflaten onsdag 13.01. Snøoverflaten er generelt preget av kraftig vind fra nord og vestlig retning. I løpet av onsdag dreide vinden over til øst og fersk vindtransportert snø forventes nå å ha stor utbredelse. I leområder og et stykke ned i skogen vil man kunne finne områder med stedvis mykere snø. Utsatt terreng har lite snø og kan være avblåst ned til gamle skarelag. Snøfordelingen i terrenget antas å være noenlunde jevn til tross for den kraftige vinden fra nord og vest siste dager.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn og rim under siste dagers vindtransporterte snø. Lagene har gitt faretegn som ferske skred, drønn og sprekker siden helgen. Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket rundt skarelag og ved bakken. De dypt begravde vedvarende svake lagene har vist seg vanskelig å påvirke, men vær oppmerksom på tynt snødekke og ved stor tilleggsbelastning.

Det har blitt rapportert om mange faretegn de siste dager. Skytende sprekker, drønn og naturlig utløste skred. Skredaktivitet har i all hovedsak foregått i østlig sektor og svakt lag i samtlige skred er kantkornet snø under fersk vindtransportert snø.
Tirsdag rapporteres det om naturlige utløst skredaktivitet ved Tyin i nordøstvendt terreng.

Fjellvær

Onsdag 13. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -21 °C til -14 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Torsdag 14. januar 2021

Oppholdsvær. -18 °C til -9 °C på 1800 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS