Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 24.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt terreng. Det er mulig å løse ut skred i svakt lag av kantkorn og der det ligger fersk fokksnø. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Sterk vind og nysnø gir ferske fokksnøflak i fjellsider vendt mot N til Ø. Det kan være mulig å løse ut skred i fokksnøen før den får gode bindinger ti ldet gamle snødekket.
Flakene kan ligge over nedsnødd nysnø, kantkorn eller rim. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn på at skredterreng bør unngås.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn nede i det gamle snødekket. Svakt lag med kantkorn kan ligge høyt i snødekket under fokksnø fra forrige uke. Det ligger også svakt lag med kantkorn rundt eldre skarelag nede i snødekket. Det kan være mulig for skiløpere å løse ut skred i det svake laget og disse skredene kan bli store. Det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke det svake laget, men tynt/mykt snødekke er utsatt. Fjernutløsning er mulig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 23. mars 2021

Det ligger fokksnø i terrenget med varierende hardhet/utbredelse. Det er jevnt fordelt med snø og snøoverflaten varierer etter skiftende vindretning og forskjeller i temperatur de siste dagene. Vindutsatte formasjoner kan være avblåst med oppstikkende stein.

Forrige uke ble det funnet overflatekantkorn vest for Tyin. Siden dette har det vært kraftig vind fra vest og noe nysnø som har dannet ferske fokksnøflak i østvendte fjellsider.
Det finnes også vedvarende svake lag av kantkorn omkring et skarelag i toppen av det gamle snødekket.

Nordvest for Beitostølen ble det søndag meldt om skiløperutløst middels stort flakskred. Det ble observert drønn i snødekket rett før skredet gikk.
Langs Tyin ble det utløst noen små flakskred med sprengstoff søndag.

Fjellvær

Tirsdag 23. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Onsdag 24. mars 2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS