Snøskredvarsel for Jotunheimen fredag 07.05.2021

3
Betydelig
Publisert:

Nedsnødd vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng
Sannsynlig

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er svært lett å løse ut middels store skred der ferske fokksnøflak ligger på rim eller kantkorn. Det svake laget viser god forplantningsevne. Der det har kommet mest snø kan enkelte skred bli store. Fjernutløsning er mulig, så hold god avstand til både løsneområder og utløpsområder. Lengre ned i snødekket finne det vedvarende svake lag som enkelte steder kan være mulig å påvirke. Sannsynligheten for å løse ut skred er liten siden lagene stort sett ligger under hard snø. Skredene kan til gjengjeld bli store dersom de løsner. Vær oppmerksom på at skred i ferskere fokksnøflak kan påvirke og utløse skred i eldre, dypere vedvarende svake lag. Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga. høyere temperaturer eller gløtt av sol, kan det løsne enkelte våte løssnøskred.
Snøoverflaten består av mykere fokksnøflak i leheng mot nord og vest. Disse ligger mange steder på et svakt lag av rim, dannet på overflaten av eldre, hard snøoverflate. Noen steder er snøen ubunden. Ellers består snøoverflaten av hard fokksnø eller skare. I lavere høydenivå og i bratte solsider smelter skaren utover dagen.
Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket, og eldre lag dypere i snødekket. Snøen over er hard og lagene er stort sett vanskelig å påvirke. Kaldt vær betyr forhold for at kantkornlag utvikler seg videre, særlig i skyggesidene.
Før siste snøfall var det observert rim og kantkorn i snøoverflaten i nordvendt terreng og skyggesider. Observasjoner tyder på at overflaterim under siste fokksnøen er svært potent, og ligger på hardt underlag. Torsdag rapporteres det om mange drønn i snøen flere steder i regionen. Det har kommet 6 cm nysnø siste døgn på Valdresflye. Klart og kaldt vær gir gunstige forhold for ny utvikling av overflaterim.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra øst.
-18 °C til -5 °C på 1800 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nord.
-18 °C til -4 °C på 1800 moh.
Plussgrader opp til 1100 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Jotunheimen / Luster

Snø

07.05.2021 kl. 17:45

1751 moh

KrLarsen (*)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Rask graving indikerer fokksnø over svakt lag med store krystaller av rim/kant. Rask "stavisolert" mini-blokktest gikk til brudd ved isolasjon.

Snødekke

Vindpakket myk

ObsID: 271609

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 16:53

1931 moh

Sveinung Mosnes (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sveinung Mosnes Kommentar:  Ca 15 cm ubunden løssnø på Bukkehøe
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sveinung Mosnes Kommentar:  Fokksnø på skare som var veldig lett å løse ut.

Vær

Ikke nedbør 1 m/s

Snødekke

Opp til 1700 moh var det svært lite nysnø, og skredproblematikken med fokksnø var ikke til stede i det heletatt. Jeg så egne spor som var 7 dager gamle, og det det var veldig lite nysnø siden da. På 1800 moh kom de første fokksnøflakene, men i veldig begrenset størrelse, gjerne små flekker på maks 5 kvm, og ellers var det hard skare. Der fokksnøen var myk, var den meget lett å løse ut. På ca 2000moh var det ca 5 cm løs ubunden snø, og på 2300 var det ca 15 cm løssnø, som for det meste ikke var vindpåvirket. På vei ned var det fuktig snø fra ca 2000moh, og sløsj fra ca 1600 moh kl 17. + 2 grader ved Geitsætre kl 1730.

ObsID: 271605

Jotunheimen / Luster

Snø

07.05.2021 kl. 14:45

1309 moh

larsbard (*)

Faretegn

Annet faretegn (spesifiser) Hult snødekke, små flak løsner på rimlag

ObsID: 271590

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 14:24

1055 moh

Albert (*****)

Skredproblem

Våte flakskred Vann ved bakken/smelting fra bakken Naturlig utløst 3 - Store SØ, S, SV, V under 1600 moh På svaberg og svært bratte grusfelt.

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 1 - Små SØ, S, SV, V

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1800 moh Påvist på sted der det var flere drønn i snødekket.

Skredfarevurdering

2 Moderat Lite nysnø i dette området, som opptil ca 1400 moh ligger på skare. Over det er det stadig noe nysnø og laus snø på fokksnø, og utover dagen ble snøen i overflaten litt kram. Drønn i snødekket på flate på ca 2000 MOH. Ingen andre ferske faretegn. Noe skredaktivitet ila siste uke, i alle himmelretninger. Generelt stabile forhold, men stor variasjon avhengig av høgde og hengretning. Det er mest usikkerhet knyttet til snødekket i høgtliggende svært bratte nordvendte heng, og i renner og formasjoner som ikke får sol. I solvendte partier er det over tid kommet ned mange små våte laussnøskred, og enkelte flakskred. Enkelte av de har startet som tørre flakskred, og så dratt med seg våtere snø lenger nede i skredbanen. Noen våte skred har løsnet på varm og fuktig overflate, som for eksempel store steinflater og jord/grus. Som tidligere, ingen store endringer, men snødekket setter seg og komprimeres i vekslende temperatur gjennom døgnet. På Veltbrean har snødekket sunket sammen med en djubdereduksjon på ca 20 cm i løpet av siste uke.

ObsID: 271589

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 14:00

1923 moh

Ragnar (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Ragnar Kommentar:  Knalldag! Men kaldt når ikke solen står rett på.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Ragnar Kommentar:  Skar ut et flak med hånden på formiddagen. Tydelig flakdannelse, men løsere snø under er det svake laget og det er tykt og har lite evne til forplantning.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Ragnar Kommentar:  Skar ut et flak med hånden senere på dagen i sydhelning, og den myke snøen (nysnø fra siste uke) ville ikke lenger henge sammen som flak. Snøen var fuktig og lett å lage snøballer med.

Vær

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, V, NV I området ligger det litt snø i lesider men har ikke sett at det ligger mye snø (max 20 cm). Flak ligger på løsere som er det svake laget.

Skredaktivitet

7. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

2 Moderat Opplever en fg2 på turen på Storebjørn i dag. Det er ikke nok snø til å lage de store skredene men mindre skred er også ugunstig for skifolk! Vi har ikke sett mer homogene flak på rim på det gamle snødekket, men det er helt klart noe jeg ser etter. Det har vært for kaldt for at våte løssnøskred har vært et problem. Noen snøballer ruller, men ikke mer. Varslet faregrad er riktig Selv om jeg ikke ser tegn på fg3 og skredproblemer på rim akkurat på denne turen, er varslet fortsatt aktuelt for området tenker jeg. Det er mye rim som legger seg nå med varme dager og kalde netter. Under rette vindforhold tidligere i uken vil flakene være mer homogene og det svake laget tynnere. Noen legene kan ha mer snø også.

Snødekke

Var opp på Storebjørn fra Krossbu i dag. Det gamle snødekket er en hard såle. Oppå det ligger nysnø fra sist uke. For det meste er den myk og løs nederst og mer vindbehandlet og solpåvireket i overflaten. Tykkelsen varierer fra 5 til 20 cm. I solsider ble snøen fuktig ila dagen (lett å lage snøballer og flakene gikk i oppløsning).

ObsID: 271606

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 12:52

2021 moh

Albert (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden

Tester

ECTP13@17cmQ2 Dårlig

Snøprofil

2 cm F PP 3 mm D, 16 cm 4F-1F RG 1 mm D, 1,5 cm F FC 1 mm D, 75 cm P/K RG 0 mm D 1 test knyttet til snøprofilen Flate der det var drønn i snødekket.

ObsID: 271587

Jotunheimen / Luster

Snø

07.05.2021 kl. 12:31

1381 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps

Vær

Ikke nedbør -4,5 °C 0 m/s Pent vær så og si skyfritt. Kaldt i skyggen og på nettene men midt på dagen varmer solen veldig.

Faretegn

Ingen faretegn observert Gått på tynt og noen tykkere flak uten drønn. Men også hold litt avstand til store flak.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels S, SV, V over 900 moh Pga solen utover dagen

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, V, NV over 900 moh Nysnø denne uken har lagt seg over svakt løst lag overflatekant / rim. Flakene har ulik hardhet. Myke flak letere å løse ut men skredene forplanter seg noe mindre, hardere flak vil forplante seg mer. Men få få / ingen faretegn før det evt treffer det punktet som trigger skredet. Det er definerte områder med innblåst ellers er snødekke mer avblåst.

Tester

ECTP3@25cmQ1 Dårlig Bruddet går litt over og under skaren. Så ikke helt glatt men tenker at skaren ikke er der over alt så da ville det blitt glatt. Bra futt i forplantningen.

Skredaktivitet

7. mai. 12-18 Våte løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. S, SV Går nå når solen varmer. Alt fra str svært små til noen med lange utløp. Terrenget avgjør. Løsner gjerne der klippe / Stein blir varmet opp.

5. mai. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 4 - Svært store. Naturlig utløst Få bratte heng. N, NØ. Over 1700 moh Lang brudkant trolig gått under pålagring Onsdag denne uken. Brudkant synes fortsatt men noe nedføyket , massene har gått nesten helt ned til vannet.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Skitur 1300-1500moh i alle himmelretninger. Innblåst fokksnø over overflatekant / rim er helt klart hovedskredproblemet. Skredene kan bli store. Noe ulikt hva som skal til for å løse ut de, trolig alt fra svært lett til vanskelig. Ellers varmer solen i solsider og seint på dag løsner snøen der. Men det gir også fint skiføre når noen cm har blitt myket opp. Mye av det samme i morgen Lørdag men noe mer skyet meldt og mulig noe ubetydelig nedbør. Utover Søndagen skal tempen stige og nedbør komme. Naturlige skred er å forvente både i disse fokksnø flak, særlig der det evt kommet som regn. Evt nysnø vil legge seg oppå et nytt rimlag / overflatekant hvis det føyker inn i skyggesider. Utover uken betydlig varmere enn denne uken. Men trolig er det ikke nok regn for å trigge dypt kantkornlag. Når det evt får tørket ut pga mindre skyer stabiliseres snødekke noe.

Snødekke

150 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 600 moh Vindpakket myk Tørr Snøgrense varier veldig etter himmelretning lavest i nord. Syd sider rundt Turtagrø hotell er nå mer eller mindre fri for snø. Snøoverflaten er svært ulik. Mot V , NV og N har vi denne ukens nysnø som har blitt fraktet inn i disse himmelretninger, lagt seg på løst lag av overflatekant/rim. Ganske god pålagring i enkelte heng. Tykkelsen og hardhet på flakene er svært varierende. Ellers er snødekke mye hard fokksnø / hard skare. I solsider myknes skaren og gir fint skiføre. Det finnes også området med løsere snø gjerne nedi lune søkk formasjoner, men der har du gjerne et innblåst området over deg.

Snøprofil

1 cm F SH 2 mm/3 mm D, 9 cm P RG 0 mm D, 10 cm 1F RGxf 1 mm D, 5 cm 4F+ FCsf 1 mm D, 0,5 cm P MFcr Porøst, 2,5 cm F+ FCsf 1 mm D, 27 cm P RG D -5,1 °C @ 0 cm, -9,6 °C @ 10 cm, -6,7 °C @ 20 cm, -5 °C @ 30 cm, -4 °C @ 40 cm, -4 °C @ 50 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 271558

Jotunheimen / Luster

Snø

07.05.2021 kl. 12:22

1507 moh

Siggen@obskorps (****)

Notater

Film Jotunheimem vest 07.05.21 https://vimeo.com/546419514

ObsID: 271557

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 12:02

1498 moh

Albert (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Albert Kommentar:  Ca ukes gammelt skavlbrudd mot SØ.

Skredaktivitet

2. mai. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV

ObsID: 271564

Jotunheimen / Vågå

Snø

07.05.2021 kl. 11:16

1623 moh

Even@obskorps (***)

Faretegn

Drønn i snøen

Snødekke

Rim på hardt underlag

ObsID: 271550

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 10:55

1498 moh

Albert (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Albert Kommentar:  Minimalt med nysnø på breen.

Snødekke

250 cm totalt 0 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Snødybde på breen 235 til +300 cm.

ObsID: 271563

Jotunheimen / Luster

Snø

07.05.2021 kl. 10:13

1004 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Dyrhaugsryggen

Vær

Ikke nedbør 2 °C 0 m/s Skyfritt pent vær, minusgrader på natta stiger nå utover dagen. Solen varmer , ingen vind her.

Skredaktivitet

7. mai. I løpet av dagen Våte flakskred Ett (1). 2 - Middels N. Over 1000 moh Et flak lite str 2 gått i området markøren er plassert. Usikker på når og utløsningsårsak

ObsID: 271539

Jotunheimen / Lom

Snø

07.05.2021 kl. 10:01

1053 moh

Albert (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Albert

Vær

Ikke nedbør -1 °C 2 m/s fra SØ ↖

ObsID: 271537

Jotunheimen / Vang

Snø

07.05.2021 kl. 09:41

1401 moh

Leif@ObsKorps (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Leif@ObsKorps

Faretegn

Drønn i snøen Område: Fylket/varslingsregion. Beskrivelse: Drønning på fokksnøflak. Spesielt mot NV

ObsID: 271532

Jotunheimen / Vang

Snø

07.05.2021 kl. 09:00

1252 moh

Leif@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Leif@ObsKorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Leif@ObsKorps
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 3 Av:  Tester Opphavsrett:  Leif@ObsKorps

Vær

Ikke nedbør -2 °C 0 m/s fra V → Fint klart vær. Kuldegrader om natten og i skyggen. Solen varmer utover dagen.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket overflaterim Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, V, NV over 1200 moh

Tester

ECTP3@22cmQ2 Dårlig Plutselig brudd i kantlaget. Ujevn bruddflate pga ujevnt skarelag under. Hadde vært Q1 på jevnere skare..

LBT@22cmQ2 Bryter i overgang fersk nysnø/fokksnø og skare på et tynt men godt utviklet overflatekant/ rim.

Skredaktivitet

7. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

3 Betydelig Stor forskjell i skredfaren nå avhengig av om en beveger seg på den harde eldre snøen, eller om en er i områder med ferske fokksnøflak mot NV. Fokksnøen er lett å trigge og gir faretegn som drønn og sprekker. Det eldre og harde snødekket er i hovedsak stabil og svært vanskelig å påvirke. Det gode skiføret vil i hovedsak være der den ferske snøen og da også evt. fokksnøflakene ligger. Så folk vil trolig oppsøke disse områdene for god skikjøring. Soloppvarming/ oppvarming utover dagen kan også føre at det blir enda enklere å trigge disse flakene. FG 3 stemmer bra for Jotunheimen men i lavere områder som her er vi nok på en 2. Samme problem i dag og morgen. Snø søndag nedbør som snø vil trolig øke skredfaren noe men ikke over 3. Regn og mildvær høyt mandag kan gi en ytterligere økning i skredfaren og det vil trolig gå mange naturlig utløste skred. Varslet faregrad er riktig Stemmer veldig bra!!

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 1100 moh. Snøgrense på 600 moh. Grense for lagdelt snø er på 1000 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Ca 10 cm nysnø totalt denne uka. Under nysnøen er det hard bærende skare dypt ned i snødekket, og evt. svakelag i denne er ikke gjeldende under i allefall 1500moh. Hovedskredproblemet nå er difinitivt ferske fokksnøflak som ligger på kantkorn/ rim oppå skarelaget/ hardere snø i høyden. Forrige uke var det utpreget kantkorn og rim i overflaten i Jotunheimen generelt. Observert både i Hurrungane og Tyin. Dette laget har snødd/ føyket ned og fokksnøflakene går i drønn og bryter lett og glatt. Utbredelsen på fokksnøflakene er i dette området noe begrenset, og skredstørrelsen også. Trolig større flak og utbredelse i områder med mer nedbør og hardere vind.

Snøprofil

1 cm F PP 5 mm D, 4 cm 4F- DF 2 mm D, 5 cm 1F RG 1 mm D, 12 cm 4F DF 2 mm D, 0,5 cm F FCsf/SH 3 mm/3 mm D Hele laget Løst lag gidt utviklet overflatekant med mulig iblandet rim? Ligner på beger men kan være rim som er blanda inn.., 6 cm K MFcl D, 3 cm 1F+ RG 1 mm D, 27 cm P-K MFcl, 2 cm I IF 1 test knyttet til snøprofilen Ca nedre høyde med rim under fokksnø

ObsID: 271528

Jotunheimen / Lom

Snø

06.05.2021 kl. 17:55

1786 moh

Havref (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet

ObsID: 271474

Jotunheimen / Lom

Snø

06.05.2021 kl. 17:50

2029 moh

EirikJH (Ukjent)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 3 Av:  Notater Opphavsrett:  EirikJH Kommentar:  Var White out i høyden tidligere i dag. Nydelig nå. Ikke mye i vind i høyden nå.
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 3 Av:  Notater Opphavsrett:  EirikJH Kommentar:  Var kaldt i natt. Overflater?
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  EirikJH

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Betydning drønn av ensom skigåer på flatmark. ser ingen sprekker.

Notater

ObsID: 271473

Jotunheimen / Luster

Snø

06.05.2021 kl. 16:00

1823 moh

Gustav@NVE (****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 5 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Gustav@NVE
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 5 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Gustav@NVE
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 5 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Gustav@NVE
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 4 av 5 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Gustav@NVE
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 5 av 5 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Gustav@NVE

Skredhendelse

6. mai 16:00 Tørt flakskred 3 - Store Personutløst V-vendt 40 cm høy og 100 m bred bruddkant Nær rygg 2 personer på tur opp Steindalsnosi ble tatt av et stort skred og dratt med over 100m, begge kom seg ut ok. Ingen andre tatt. Bruddbredde grovt estimert ut fra bilder til noen sted rundt 100-150m. Størrelse 3 skred. Personene meldte selv fra til snøskredvarslingen og politiet.

ObsID: 271470

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 15:10

1723 moh

Kjetil Balstad (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Fleire drønn, opp mot 10, små til middels store. Tydelig gjennkjennbare krysstalla over skare. 30 cm fingerfast snø øver skara her vi står no. Varierende tjukkelse på snødekket over skare, fleste drønn på områder med 10 til 15 cm snø.

ObsID: 271459

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 13:19

1789 moh

Ørjan (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Ørjan

Vær

Ikke nedbør -7 °C 0 m/s 5% skyer

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Hørte 3 drønn med innanfor 200 m. Ikkje hørt noko på turen opp hit

Skredaktivitet

6. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snødekke

10 cm nysnø Nysnøgrense på 1000 moh Litt tørr løssnø (1-10cm)

ObsID: 271440

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 12:45

1760 moh

Even@obskorps (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden

ObsID: 271423

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 12:01

1578 moh

Even@obskorps (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden

ObsID: 271418

Jotunheimen / Luster

Snø

06.05.2021 kl. 11:50

1994 moh

Sigbjørn (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Nr 3 på turen. I fokksnøen

ObsID: 271466

Jotunheimen / Årdal

Snø

06.05.2021 kl. 11:41

2067 moh

Kristoffer (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet

ObsID: 271415

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 11:36

1349 moh

Even@obskorps (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Mer av samme, stor forplantnig, 1f fokksnø over Ofrim

ObsID: 271414

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 11:27

1327 moh

Even@obskorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 7 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Skredproblem
Bilde 2 av 7 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Even@obskorps
Bilde Av Skredproblem
Bilde 3 av 7 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Even@obskorps Kommentar:  Rasterplate i svakt lag
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Even@obskorps Kommentar:  Rasletinden
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Even@obskorps Kommentar:  Høgdebrotet, Surtningsui og Bessheøe.
Bilde Av Vær
Bilde 6 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Even@obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 7 av 7 Av:  Tester Opphavsrett:  Even@obskorps

Vær

Ikke nedbør -2 °C 3 m/s fra Ø ← 30% skyer Fint vær igjen etter noen dager med snøvær fra ø/sø. Klarvær ila natta har gitt kald luft i dag. -1 grad nede i dalstrøka på morran i dag. Nysnø fra ca 900moh. Litt slørete skydekke holder litt mer på varmen, men fortsatt nok til dannelse av overflaterim i allehimmelretninger

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket overflaterim Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, V, NV over 1200 moh Usikker på om det skal være mange heng str 2 ell få str 3. Heller mot mange str 2, svært lett å trigge. Havner da på fg 3.

Tester

CTV@25cmQ1 Dårlig Nedføyka ofrim. Full forplantning ved frigjøring

Skredfarevurdering

3 Betydelig Fersk fokksnø over rim preger dagens tur på denne sia av heimen. Meget potent, drønn på så og si alt av flak i 4f/1f hardhet fra 1200moh og opp. Forplantningsevnen er god hvor flak er av litt str. Tydelig krystall, opp mot 2mm str på gliflate av hard skare. Alle drønn ble trigget av enkel skiløper på feller eller ved skikjøring på veg ned. Brudd ved frigjøring på tester. N og V er mest utsatt himmelretning, desverre også der det fineste skiføret er om man vil ha tørr snø. Er dog flott smelteomvandla føre å finne i solvendte heng. Gikk en vindutsatt tur med mye leheng og fersk fokksnø. N og V sektor er nok mest utsatt mtp på vindretning og nedbør, samt solinnstråling mtp dannelsen av overflaterim. Der flak har blitt tykkere kan man få en droppdown effekt på eldre vsl dypere i dekket. Er nok lurt å være lur de neste dagene! Situasjonen vil nok vedvare til varmen tar knekken på ting. Overflatsrim/kant dannet i natt kan bli enda et problem søndag, med påfyll av nysnø, spes i N og V over 1300moh. Varslet faregrad er for lav Usikker på om man bør opp på 3. det var svært lett å få kontakt med OFrim her i dag. En plass mellom 20 og 40 drønn fra 1200moh opp opp til 1800moh. Bør uansett være tydelig på dette problemet i varselet. Mindre utbredt hvor det ikke har kommet nysnø de siste dager.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 6 cm nysnø Nysnøgrense på 900 moh. Snøgrense på 600 moh. Grense for lagdelt snø er på 1000 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Litt nysnø etter bsiste dagers østlige værtype. Fokksnøflak har lagt seg over et svakt lag av overflaterim fra forrige uke/helg. Dette er potent og kan påvirkes av en enkel skiløper. Respons på så og si alle flak jeg har vært innom i dag. Hovedsak N og V sektor. Ellers samme snøpakke som tidligere, med lagdelinger og gamle lag av kantkorn og beger mot bakken. Ikke vår helt enda. Sola tar i soleksponerte heng.

Snøprofil

25 cm 4F/4F-1F RGlr D, 0,2 cm 4F SH 2 mm Hele laget, 3 cm K MFcr D, 20 cm 1F/1F-P RG/MFsl D, 3 cm K MFcr D, 30 cm P MF/FC, 10 cm 4F DH/FC D -7,5 °C @ 0 cm, -2,5 °C @ 10 cm, -2,5 °C @ 20 cm, -1,4 °C @ 30 cm, -1,4 °C @ 40 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 271452

Jotunheimen / Vågå

Snø

06.05.2021 kl. 11:02

1322 moh

Even@obskorps (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Forplanta seg godt der snøen var 1f/4f

ObsID: 271407

Jotunheimen / Årdal

Snø

06.05.2021 kl. 11:02

1851 moh

Sigbjørn (***)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: I fokksnøen første i dag

ObsID: 271408

Jotunheimen / Vang

Snø

04.05.2021 kl. 08:44

955 moh

Leif@ObsKorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Leif@ObsKorps

Snøprofil

1 cm F PP 3 mm D-M, 10 cm K MFcl D-M, 2 cm I IF W, 8 cm 1F-P MF 2 mm W, 1 cm K IF W, 33 cm 1F MF 2 mm W, 12 cm 1F- MF 2 mm W, 6 cm P MFcl M-W, 2 cm I IF M Målestasjonen på Kyrkjestølen. Islag i bunn.

ObsID: 271187

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org