Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 18.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold pga. av ulike skredproblem. Unngå utløpsområder for våte flakskred i lavlandet og vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensen kan det dannes lommer med myke nysnøflak, men gunstige temperaturer gjør nok at disse stabiliseres relativt raskt.

Under mildværsgrensen er det fortsatt våte skred som utgjør skredproblemet. Mange steder har nok snødekket tilpasset seg varmen, men fortsatt kan det gå enkelte våte løssnøskred. Vær oppmerksom på glideskred og skavlbrudd.

Generelt finnes det vedvarende svake lag nede i snødekket.
Der snødekket er påvirket av varme, kan dette laget svekkes av smeltevann og gi våte flakskred. Disse kan løsne naturlig og har mulighet til å bli store. Høyt til fjells vil nattefrost dempe snøsmeltingen, men fortsatt kan svake lag med kantkorn være ustabile.
Merk at en skikjører uansett kan påvirke vedvarende svake lag der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 17. mai 2021

Snøoverflaten er påvirket av varme og snøsmelting høyt til fjells de siste dagene og består i stor grad av smelteformer. Det er observert mye vann i snødeekket.
Høyt til fjells kan det finnes lommer med myke nysnøflak, men gunstige temperaturer har nok gjort at disse relativt raskt har fått gode bindiger til underlaget.
Store variasjoner i snødybden på korte avstander. Observasjon ved Krossbu sier forskjell i snødybde på over 2 m på 100 m i terrenget.

Det ligger vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag og begerkrystaller ved bakken i det gamle snødekket. Varme høyt til fjells siste dagene har gitt smeltevann som siger ned i snødekket og kan svekke svake lag. Selv om lufttemperaturen har gått ned siste døgnet, kan fortsatt vann nede i snødekket påvirke svake lag.
På de høyeste toppene er de svake lagene mindre påvirket av varme og det kan være mulig for en skikjører å påvirke dette der snødekket er tynt.

Siste dagene er det meldt om mange våte str 2 løssnø- og flakskred i alle fjellsider flere steder i sentrale Jotunheimen.

Observasjoner tyder på at flakskred i nordlige fjellsider stadig går høyere ettersom smeltevann trenger ned i snødekket.

Fjellvær

Mandag 17. mai 2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -6 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 18. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS