Snøskredvarsel for Jotunheimen torsdag 03.06.2021

Ikke vurdert
Publisert:

Ikke vurdert

Høyeste faregrad per dag:

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Jotunheimen / Luster

Snø

31.05.2021 kl. 15:45

2119 moh

Smfoot (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Smfoot Kommentar:  Rød linje markerer skilinjen. Enden av linja markerer der "demningen" brast og som førte til et fall over nedre klippebånd.

Skredhendelse

31. mai 15:45 Vått flakskred 1 - Små Personutløst SV-vendt Skredet startet på 2124 moh og sluttet på 2124 moh Opphopning av vann i/over lag i snødekket 2 cm høy og 2 m bred bruddkant Brattheng Mest sannsynlig en oppdemmet sørpedemning som brast.

Vær

Ikke nedbør 10 °C 2 m/s fra NØ ↙ 5% skyer En svært varm dag og en natt hvor temperaturen lå rett under null. Samme værtype hadde vært rådene hele helgen.

Snødekke

0 cm nysnø Våt løssnø Meget våt I solhellingene var snøen gjennomsmeltet med førefall. I nordvendte hellinger over 2000m var snøen fortsatt hard etter kulde på natten. Snøen på Slingsbybreen hadde et lag med 5-10cm slush men ellers fast vårsnø.

Ulykke/hendelse

Stabile forhold under men en del slush på toppen av breen. Kjørte bredt i toppen for å dra ut slushlaget ned fra Mohn skar. Renset ut og fikk et bra underlag å kjøre på. I venstre(østre) kant av breen skulle vi ned nedgangen fra øvre klippebånd for deretter kjøre oss skrått mot høyre (vest) for å komme til siste nedgang ut på flate delen av breen. Visuelt observerte nedgangen fra en sikker posisjon og observerte hva jeg tolket som is/hard snø etter å ha mottatt mye våtsnøskred som kom fra Centraltind. Da jeg kom inn i en høyresving løsnet underlaget. Mest sannsynlig var det en sørpedemning som jeg tolket som is som brast. Så i ettertid at det var en del avrenning fra Centraltind som lå i solhelling. Snø Personer skadet Topptur

ObsID: 275002

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org