Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 16.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker igjen. Nysnø i kombinasjon med svært kraftig vind vil føre til ustabile fokksnøflak i leområder. Skred vil løsne av seg selv og enkelte skred kan bli store. Det er også fare for at skred løsner på dypere vedvarende svake lag, som kan føre til større skred. Størst fare på kvelden i fjella vest i regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 15. januar 2022

Når Gyda roet seg og været ble kaldere kom det også en del nysnø med kraftig vind fra V/NV som har lagt seg som fokksnøflak i leområder. Snødekket som ble vått i løpet av ekstremværet har nå fryst til igjen.

På de høyeste toppene (over ca 1300 moh) har de store nedbørmengdene kommet som snø og det vil ligge store fokksnøansamlinger i leområder, særlig mot Ø.

Før Gyda fantes det vedvarende svake lag av kantkorn under skare og langs bakken. I høyden kan disse lagene fortsatt være aktive.

Lørdag ble det fjernutløst et middels stort snøskred i Lemoensjøen Alpinsenter på ca.1250 moh, som løsnet ned til bakken. Samme sted ble det observert drønn.

Fjellvær

Lørdag 15. januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -11 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Søndag 16. januar 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til søndag. Sterk kuling fra vest, endring til storm fra nordvest om kvelden. -13 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet. Kraftig lavtrykk passerer om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS