Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 27.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg snø. Vær oppmerksom på at det finnes svake lag dypere i snødekket.

Skredfarevurdering

Fortsatt frisk bris fra sør, men perioder med liten kuling. Vinden vil garantert flytte på den lette løse snøen som er i terrenget og danne ferske nysnøflak. Det vil være mulig å løse ut snøskred i de ferske nysnøflakene som dannes.

Fokksnøen som ligger i østvendte heng fra tidligere i uka er å anse som relativt stabile, men husk på at stabiliseringen går litt saktere rundt de høyeste toppene, så ha det i bakhodet ved turplanlegging.

Om sola titter fram, så kan det resultere i noen mindre våte skred i svært bratt terreng som vender mot sola.

I høyden er vedvarende svakt lag med kantkorn fortsatt tilstede, men den ligger dypt begravet. Det skal svært mye til for å løse ut skred på det vedvarende svake laget, men om det skjer, så vil det bli svært stort.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. mars 2021

Første del av uka var preget av mildvær opptil 600-700 moh med mye vind fra sørvest og noe nedbør. I fjellet har nedbøren kommet som snø og vind har gitt stor snøtransport i høyden. I fjellet antas det at snøoverflaten består av fokksnø i varierende hardhet fra tidligere i uka, med finfin løssnø oppå.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Det er et markant kantkornlag dypere ned i det gamle snødekket som man kan treffe på over 700 moh, men det ligger under store mengder snø og svært vanskelig å påvirke.

Det er observert et str 4 skred i sørøstvendt heng på Goalsevarre ved Lyngseidet, trolig på kantkorn som har gått torsdagsmorgen.

Mye vind under mildværet har gjort at fokksnøen fra dagene i forveien i hovedsak ligger i sørøst-, øst- til nordøstvendt terreng, nå gjemt under 10-20 cm finfin løssnø. Fredag formiddag er det pent vær og sol i Lyngen.

Fjellvær

Fredag 26. mars 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -14 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør. -7 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS