Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 07.04.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig snøfall og vind fører til stor skredfare. Svært store skred kan gå naturlig. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

NB: Oppdatert varsel 07.April. Det er kommet mer nedbør en ventet og det er observert svært store skred. Det vedvarende svake kantkornlaget i høyder over ca 700-900moh har vist seg aktivt ved tidligere runder med stor pålagring og det forventes at også denne runden med vær kan føre til svært store naturlig utløste skred på dette laget. På steder med tynt snødekke høyt til fjells vil det også være mulig for skiløpere å løse ut dette laget, men generelt er det vanskelig å påvirke.

Det vil også dannes ferske fokksnøflak, og disse vil være lett å løse ut for en skiløper. Der det pålagres mye kan det også gå naturlig utløste skred i fokksnøen. Skred kan bli svært store.

Været roer seg i løpet av dagen, og skredfaren avtar gradvis.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. april 2021

Nysnøgrensa har variert mellom 0-400 moh i påsken, men under ca 400 moh består snødekket i stor grad av fuktig, smelteomvandlet snø dekket av fuktig eller tørr nysnø. Høyere opp er snødekket mer lagdelt med fokksnøflak, og innslag av tynne skarelag opp til 600-700 moh. Stedvis er det 20-30cm løs snø på overflaten.

Over ca 700 moh finnes det et markant kantkornlag nede i det gamle snødekket. Laget ligger dypt begravd og er generelt vanskelig å påvirke.

Søndag ble det rapportert om et stort naturlig utløst skred i østvendt heng av Daltinden. Lørdag ble det observert to middels til store naturlig utløste skred i Lyngen.

I forrige uke ble det observert begynnende kantkorndannelse mellom siste mildværsskare og fokksnø, men det er ikke kjent at dette har gitt skred eller faretegn, så det er ikke vurdert som et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Tirsdag 6. april 2021

12 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nord. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørsprognoser

Onsdag 7. april 2021

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS