Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 19.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold! Høye temperaturer og sol øker faren for våte skred. Enkelte skred kan bli svært store!

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover dagen når temperaturen stiger og sola tar tak. Det mest utsatte sektoren følger sola. Det forventes våte skred i fjellsider som vender mot sola. Hold god avstand til utløpssoner for både skred og skavler!

Prognosen natt til mandag er litt usikker om det blir skyfritt eller skydekke. Skyfritt og nattefrost vil gi skare og lav skredfare tidlig på morgenen, mens skydekke vil forhindre skaredannelse og som gjør at snøoverflaten er blaut og våt allerede fra morgenen av. Det kan gi omfattende skredaktivitet utover dagen. Enkelte våte flakskred kan bli store!

Det er kantkornlag dypt ned i snødekket, om mildværet når ned til disse lagene kan det skredene bli ubehagelig store.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. april 2021

Snøoverflaten er preget av smelteriller opptil 500 moh. I fjellsider som vender mot sola har snøoverflaten vært fuktig og våt og frosset til igjen på natta. I nordvendte sider som ikke har sett sola, består snødekket av gammel fokksnø som har kjent på milde dagtemperaturer.

Det er flere vedvarende svake lag i snødekket. Stedvis er det observert nedføyka overflaterim høyt i snødekket, men utbredelsen er uviss. Over ca. 700 moh er det et kantkornlag dypt i det gamle snødekket, men dette er vanskelig å påvirke. I slutten av påska hadde det starta å utvikle seg kantkorn mellom siste mildværsskare og fokksnø vest i regionen, men det er ikke observasjoner på at dette har gitt skred.

Det er gått mange store skred i Lavangsdalen, Pollfjellet, ved Oteren, Store Lenangstinden og flere andre steder før helga.

Natt til søndag var det nattefrost som har resultert i bærende skare helt ned til havnivå.

Fjellvær

Søndag 18. april 2021

Oppholdsvær. Bris fra sør. -6 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Lokal nattefrost i fjellet.

Mandag 19. april 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 7 °C på 1100 moh. Klarvær. Lokal nattefrost i fjellet. Periodevis liten kuling, Mer skyet mot kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS