Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 13.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det også finnes vedvarende svake lag som enkelte steder kan påvirkes. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Snødekket vil gradvis stabiliseres når temperaturen synker, men der hvor snøoverflaten er myk og fuktig kan det fremdeles være lett å løse ut våte skred.

Vær oppmerksom på at svake lag som tidligere har vært vanskelig å påvirke nå har blitt mer aktive. Det kan være lett å påvirke disse der solen har fått jobben tidligere i uken, skred på dette laget kan potensielt bli store.

NB! Vedvarende svakt lag av overflaterim, som har vist seg å være tilstede i nordvendte områder høyt til fjells, kan det fremdeles være svært lett å løse ut skred i.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 12. mai 2021

Mildvær har påvirket snøoverflaten opp til 600-700 moh . I skogen opp til ca 400 moh er snødekket gjennomfuktet snø etter sol, mildvær og regn siste dager. Over 400 moh er det bærende skare, som på tirsdag fikk et par ekstra cm nysnø. Mildvær og sol på onsdag har fuktet opp nysnøen som kom på tirsdag.

I enkelte heng kan det ligge nedsnødd/nedføyket overflatekantkorn/rim høyt i snødekket. Detter er kantkorn og rim som ble begravet av nysnøen sist helg.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket over det gamle skarelaget, som fortsatt er mulig å påvirke.

I tillegg er det vedvarende svake lag dypt i snødekket over ca. 700 moh. Disse ligger under solid skare og er svært vanskelige å påvirke. Unntaket kan være i nordvendt terreng, som ikke er påvirket av mildvær og sol.

Mandag ble det observert mange små og middels store naturlig utløste skred i Lavangsdalen. Det ble også fjernutløst skred på Andersdalstinden. Tirsdag ble det løst ut et stort flakskred ved Tafeltinden.

Mandag ble det også meldt om masse drønn i overgangen mellom fuktig og tørr snø på Blåtinden. Tirsdag ble det løst ut et stort flakskred ved Tafeltinden.

Fjellvær

Onsdag 12. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -3 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 13. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord. -3 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperaturer utover dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS