Snøskredvarsel for Lyngen søndag 23.05.2021

2
Moderat
Publisert:

Mykje sol kan føre til våte skred, særleg laussnøskred men også store flakskred. Vær varsom der det er svært våt snø, særleg i terrengfeller.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå langvarig opphold i terreng brattere enn 30 grader med våt snø. Unngå også utløpssoner under slikt terreng.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våt snø (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Skredfara varierer gjennom døgnet, og det kan gå våte skred der sola står på. Det er i hovudsak venta at det går våte laussnøskred, enten naturleg eller ved påverknad av skikøyrarar. Nokre få stadar kan det likevel gå store til svært store flakskred om djuptliggande kantkornlag blir påverka. Det er vanskeleg å vite når og kvar slike skred kan gå. Vær difor varsom og vurder å unngå skredterreng, særleg der det er svært våt snø og terrengfeller.
Den siste tida har mildvêr og sol påverka snødekket. Det har vore stor snøsmelting og snøgrensa har blitt noko høgare. Snøen er dei fleste stadar smelteomdanna, og frys om natta i høgda. Snøen er likevel lagdelt, og det finnast både harde skarelag der vatn kan hope seg opp, og gamle kantkornlag. Dei gamle kantkornlaga har begynt å bli avrunda ein del stadar, men det har gått store til svært store skred på desse i starten av veka, t.d. på Tromsdalstind, Hamperokken og Holmbuktura.
0 - 1 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordøst.
-7 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om formiddagen.
Skyet.
Av og til nordøst frisk bris utsatte steder.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst.
-9 °C til 1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om ettermiddagen.
Klarvær.
Frisk bris utsatte steder.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lyngen / Lyngen

Snø

23.05.2021 kl. 14:17

752 moh

Ingrid@NVE (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Ingrid@NVE
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Ingrid@NVE

Skredaktivitet

23. mai. I løpet av dagen (+02:00) Det har gått flakskred her, truleg på kantkornlag. Usikker på når, kanskje når det var mildt i starten av veka.

ObsID: 274165

Lyngen / Lyngen

Snø

23.05.2021 kl. 13:56

1262 moh

Fredrik@SBO (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Fredrik@SBO Kommentar:  Snødekket er helt drenert og gjennfrosset fra 150moh til 1300moh
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 6 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Fredrik@SBO
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 6 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Fredrik@SBO Kommentar:  Zooma fra førrige bild
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 4 av 6 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Fredrik@SBO
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 5 av 6 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Fredrik@SBO Kommentar:  Gådd til bunn, og propagert langt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Fredrik@SBO Kommentar:  Mengde som mest, mye avblåst.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Generelt på fjellet

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Skare Tørr Drenert å gjennfrosset opp til 1300 Små mengder kantkorn i overflaten, ujevnt fordela over 1000 moh.

Skredhendelse

20. mai 20:59 (+02:00) Vått flakskred 3 - Store Naturlig utløst Ø-vendt Skredet startet på 661 moh og sluttet på 588 moh 150 m bred bruddkant Brattheng Gådd i seste varme period, mest sansynlig torsdag eller fredag, uanset etter sistr regnvær (tirsdag). Tydlig at det er et gammelt vedvarende som gådd og i høyde unner det 800m som varslet. Burde lagt som skredaktivitet men trykte feil.

Vær

Ikke nedbør fra SØ ↖ 10% skyer Kalt vær, ingen oppvarmin av snøoverflaten pga kulde, vind og små skyer.

Skredfarevurdering

1 Liten smelt frys syklusen har generellt stabilisert snøpakken opp til 1300moh, og så langt det er frosset er det liten skredfare. Nor det varmner kan snødekket aktiveres igjen, men dreneringa etter regn siste tirsdag og gjennfrysning har had ei stabiliserende effekt. Varslet faregrad er for høy I dag nor det ikke blei varmt var det faregrad 1.

ObsID: 274187

Lyngen / Lyngen

Snø

22.05.2021 kl. 15:27

778 moh

Fredrik@SBO (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Fredrik@SBO Kommentar:  De små skreden er fra dagen før. Idag var allt hart gjennfrosset

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Generelt på fjellet

Snødekke

Ikke snøfokk Skare Tykk skare fra 150 moh oppåver

Vær

Ikke nedbør Kaldt vær, kun korte perioder med sol og kall vind førte til at det var total gjennfrosset fra 150moh oppåver hele dahen, bortsett bratt sørvent som ble lit mykere da sola sto på.

ObsID: 274105

Lyngen / Tromsø

Snø

21.05.2021 kl. 12:43

927 moh

HåvardT@met (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  HåvardT@met
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  HåvardT@met
Bilde Av Notater
Bilde 3 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  HåvardT@met Kommentar:  Lang sprekk ved siden av skredet
Bilde Av Notater
Bilde 4 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  HåvardT@met

Notater

Noen bilder fra skredet som gikk tirsdag.

Snøprofil

3 cm P MFcr D, 40 cm 4F/1F MF M, 5 cm K MFcr M, 10 cm 4F FC/MF M Øvre del Bryter lett på lille blokktest, men Q3 brudd. Gammel kantkorn som stort sett er smelteomvandlet Ca 100m fra stort skred som gikk på tirsdag. Ikke mye vann i snødekket her nå.

ObsID: 273997

Lyngen / Tromsø

Snø

21.05.2021 kl. 11:40

751 moh

HåvardT@met (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  HåvardT@met

Skredproblem

Våte flakskred Kantkornet snø over skarelag Over en meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Naturlig utløst 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1000 moh Det var varmere tidligere i uka, og da gikk det noen store naturlig utløste våte flakskred i høyden, hovedsakelig i nordvendt terreng. Vil tro dette er mindre sannsynlig nå som temperaturen er lavere, men det kan jo være litt forsinkelse i vann som trenger ned i snødekket. Men tenker sannsynligheten for dette synker enda mer de neste dagene. Men hvis det kommer et par dager med opp mot 20 grader i lavlandet tenker jeg vi kan få noen nye våte flakskred fra de høyeste toppene.

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 300 moh Sol steiker godt og lite vind i dag, så i bratte solvendte heng er det våt snøoverflate og mulighet for å løse ut våte løssnøskred. Ikke sett noen naturlig utløste i dag, men en del fra tidligere i uka. Lavere temperatur og mer vind i morgen gjør at jeg forventer dette har mindre utbredelse i morgen.

Snødekke

Ikke snøfokk Snøgrense på 100 moh. Grense for lagdelt snø er på 1000 moh Våt Skiføre omtrent fra bilen i dag, men veldig flekkvis med snø under ca 200moh. Fortsatt bra med snø over skoggrensen.

Vær

2 m/s fra NØ ↙ 30% skyer

Skredfarevurdering

2 Moderat Vanskelig å vurdere våte løssnøskred uten å bevege seg i bratt terreng, men svingte innom noen sørvendte heng på veg ned og det løsnet lett våte løssnøskred, men mitt inntrykk er at de stort sett vil holde seg på str.1. Det har skyet litt mer over utover dagen, så det begrenser oppvarmingen i himmelretninger som ikke fikk sol i formiddag. Kantkornlag som finnes ved bakken i høyden er i ferd med å smelteomvandles og jeg tror ikke det kommer til å gå store våte flakskred før evt neste varmeperiode. Men har blir overrasket over tidspunkt på slike skred før. Tenker lavere temperer og mer vind i morgen vil avkjøle snøoverflaten og gi mindre vann i snøen, slik at vi er nede på FG1. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 273987

Lyngen / Lyngen

Snø

21.05.2021 kl. 11:40

1031 moh

Fredrik@SBO (***)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Fredrik@SBO

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I denne fjellsiden

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Våt løssnø Fuktig

Vær

Ikke nedbør 60% skyer Varm t,

Notater

Vannrenner fra ca 1200moh nedover på rørnesfjeller. Regnet i går er komt som vann langt over 1000m

ObsID: 273986

Lyngen / Fv.868 Polljellet

Snø

21.05.2021 kl. 10:05

1 moh

Geopraevent/Skred.AS-TFFK (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 3 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Troms og Finnmark fylkeskommune Kommentar:  Bildet er lastet opp automatisk som følge av skreddeteksjon i Pollfjellet.
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 3 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Troms og Finnmark fylkeskommune Kommentar:  Bildet er lastet opp automatisk som følge av skreddeteksjon i Pollfjellet.
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 3 av 3 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Troms og Finnmark fylkeskommune Kommentar:  Bildet er lastet opp automatisk som følge av skreddeteksjon i Pollfjellet.

Skredhendelse

21. mai 09:59 (+02:00) Ukjent 3 - Store Naturlig utløst SØ-vendt Skredet startet på 858 moh og sluttet på 219 moh Brattheng @ Pollfjellet - Geitlirenna Hendelsen er detektert automatisk. Koordinater for start- og stopposisjon er beregnet automatisk og kan avvike fra korrekt posisjon. Skredet er detektert av dopplerradar som måler hastighet, signalstyrke og varighet på skredbevegelsen som er innenfor radarens måleområde. Størrelsen på skredet er beregnet ut fra disse parameterne. Skredet varte ifølge målingene i 307 sekunder.

ObsID: 273970

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org