Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 31.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gir nysnøflak i fjellet. Vær varsom i leområder. Våte skred kan løsne om sola varmer på nysnø.

Skredfarevurdering

Bygevær vil gi påfyll av snø i fjellet og økende skredfare utover dagen. Nysnø og vind vil danne ustabile flak i leformasjoner i fjellet. Disse kan være lett å løse ut. Bygevær gir usikre værprognoser og variasjoner innad i regionen. Mest nedbør ventes nord i regionen. I områder som får lite snø, vil skredproblemet være mindre utbredt.

Om sola titter fram mellom bygene og får varmet nysnøen, kan det gå våte skred i bratt, solvendt terreng. På grunn av nattefrost, ventes det at regn i lavlandet ikke vil gi våt skredaktivitet av betydning.

I høyden kan vedvarende svakt lag med kantkorn fortsatt være til stede. I hovedsak ligger laget dypt begravet og snødekket tåler stor belastning. Vær likevel oppmerksom på dette skredproblemet ved ferdsel i utfordrende terreng i høyden, og at fravær av faretegn ikke nødvendigvis betyr at det er trygt.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. mars 2021

Bygevær fra nordvest gir nysnø i overflaten. Sørlig retning på vinden fra fredag til mandag fraktet snø til nordvendte heng, spesielt i høyden. Forrige uke var preget av mildvær opptil 600-700 moh med mye vind fra sørvest og noe nedbør og snøtransport mot østvendte sider. I fjellet antas det at snøoverflaten består av vindpakket fokksnø med varierende hardhet.

Under 700 moh har det vært av og på med mildvær, så det gamle snødekket varierer mellom skare og fokksnø.

I høyden kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag enkelte steder i regionen. Mange steder er dette laget nå enten begravd under hard is eller ødelagt av mildværet i slutten av februar, og man må høyt til fjells for å kunne påvirke det. Det kan være regionale forskjeller i utbredelsen av laget, helt sør i regionen kan forholdene ligne forholdene i regionen Indre Troms.

Fjellvær

Tirsdag 30. mars 2021

6-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 31. mars 2021

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -6 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis liten kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS