Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er de siste dagene observert utvikling av kantkorn i overflaten flere steder i regionen. Disse virker å være mest utviklet i nordvendte helninger over ca. 700 moh, men kan også finnes andre steder. Med vindøkning og litt nedbør utover ettermiddagen er det mulighet for at disse kan føyke ned og utgjøre et nytt skredproblem. Flak som blir liggende over et slikt kantkornlag vil være svært lette å løse ut.

Vindøkning vil uansett føre til at det i enkelte leheng dannes ferske fokksnøflak som lett kan påvirkes.
Vær fortsatt oppmerksom på at det enkelte steder kan være mulig å påvirke kantkornlaget under fokksnøen fra forrige uke. Flakskred som utløses på dette laget kan forplante seg langt og bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 6. mai 2021

Forrige uke kom det stedvis 30-50 cm nysnø i fjellet som la seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april, i kombinasjon med vind fra NV ble det dannet fokksnøflak mange steder. De siste dagers klarvær har ført til fukting av snøoverflaten via solinnstråling under ca 500moh.

Forrige helg ble det observert svært stort skred på Kågen og drønn i snødekket flere steder i regionen. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

De siste dagene er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen over ca 700 moh. Det kan utgjøre et svært potent problem om det dannes flak over.

Fjellvær

Torsdag 6. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 7. mai 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør fra øst om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS