Snøskredvarsel for Ofoten tirsdag 12.05.2020

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom i områder med ferske fokksnøflak. Det finnes også få steder vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det fortsetter med litt ny nedbør. Men svak vind bidrar til dannelse av få nye fokksnøflak. Skredproblemet er hovedsakelig knyttet opp mot fokksnøflakene dannet dagene før. Disse flakene vil gradvis stabilisere seg, men det kan fortsatt løses ut store skred i dem. Det kan være store lokale forskjeller i regionen. Vær obs der det er bygd ut skavler. Skavler som brekker kan løse ut skred i underliggende terreng. Høyt til fjells ligger det et vedvarende svakt lag av overflaterim som lett kan løses ut. Problemet har trolig liten utbredelse, men skredene kan bli store.
Gjennom helgen har det vært snøbyger og det ligger 10-15 cm med nysnø i terrenget. Forrige uke var preget av bygevær og tidvis sterk vind fra vest som har ført til transport av nysnø inn i leområder på fjellet. I lavlandet har nedbøren til dels kommet som regn. Under nysnøen er snødekket smelteomvandlet og homogent opp til ca.700 moh.
Et tynt lag med overflaterim er observert høyt til fjells og det kan kan lett løses ut skred i dette laget.
Det er mye snø for årstiden i regionen, og det er store skavler. I områder med svaberg er det mange glidesprekker.
10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest.
-9 °C til -4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område.
Bris fra vest.
-10 °C til -4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om kvelden.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Ofoten / Narvik

Snø

12.05.2020 kl. 11:37

733 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Noe begrenset sikt på snaufjellet idag
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  10cm nysnø fra siste døgn.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Snø -3,5 °C 8 m/s fra V → 100% skyer Tett snøfall nå, ca. 2-3cm/timer. Siste døgn har vært preget av bygevær, med ca. 7-10mm. Og vind fra V.

Snødekke

Moderat snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Snødekket ligner mer på mars enn mai. Det er kommet ca. 10-15cm nysnø ved skoggrensen siste døgn, som er blitt transportert av vind og samlet seg spesielt i øst vendt leheng. Men vinden har ikke vært så sterkt at vest vendt fjellside er avblåst. Tvert imot er det faktisk rikelig med lett løssnø også på denne aspekt. . . . . . . Jeg gikk bare til 750moh (grunnet mye vær og dårlig sikt), og gravde bare på dette plass. På obssted ble det observert et tydelig lag med kantkorn ovenfor skare (45cm fra overflate), som reagerte på stabilitetstest. Fravær av andre observasjon av dette lag gjør at jeg mener man må ta det med en klype salt. Det har ikke vært observert noe faretegn eller skredaktivitet i forbindelse med dette vedvarende svaklag. Men det har heller ikke vært særlig mange observasjoner registrert fra dette høyde den siste måneden...

Tester

ECTN8@28cm

CTM16@46cmQ1

ECTP14@46cm

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket overflaterim Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 900 moh Det er STOR grad av usikkerhet rundt utbredelse av dette problem. Det har bare blitt observert i indrestrøk. Men det har ikke vært mange observasjoner registrert i det siste. Hvis det ikke hadde vært for egen tur i helgen i indre strøk så hadde jeg ikke nevnt dette problem i det hele tatt. Men et str.3 flak som ble fjernutløst på østsiden av Riennatcohkka, mange drønn i samme område, og to profil, viser at dette er et problem som er absolutt noe å ta høyde for hvis man skal på tur i indre strøk

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 500 moh Det er nok mulig å utløse skred i det nye fokksnø med bare liten tilleggsbelastning- ikke stor som det står på varsom.no

Skredfarevurdering

2 Moderat Det er fortsatt vinter her i nord! Har faktisk aldri sett så mye snø i disse fjell som det er nå. Og fravær av mildvær som er typisk or dette årstid betyr at det er meget anerledes enn det som er vanlig for dette årstid. . . . Hoved skredproblem (den med størst utbredelse) er uten tvil relatert til fersk fokksnø i øst vendt leheng fra skoggrensen og oppover. . . . . Så er det blitt observert to andre problem av et mer kompleks og vedvarende art: kantkorn og overflaterim. Begge disse problemer har ikke blitt observert av andre, og manglende observasjoner kan enten tyder på at disse problemene har svært begrenset utbredelse (og at jeg har bare klart å grave akkurat der problemen finnes) eller at problemen finnes flere steder men har ikke blitt registrert siden det ikke er så mange som har gravde profil høyt til fjells. Fravær av registrert skredaktivitet (når det var godvær) tyder på at kantkorn problemen kanskje ikke har den utbredelse som kreves for å sette det som egen skredproblem. Ingen stor endring i skredfare ventes ila. neste døgn.

Skredaktivitet

12. mai. I løpet av dagen Null sikt

Snøprofil

10 cm F+ DF D, 18 cm 4F DF D, 17 cm 1F RG, 4 cm 4F FCxr D, 11 cm P+ MFpc, 40 cm P RG D -2,1 °C @ 0 cm, -3,4 °C @ 10 cm, -3,4 °C @ 20 cm, -3,1 °C @ 30 cm, -2,7 °C @ 40 cm, -2,5 °C @ 50 cm, -2,1 °C @ 60 cm, -2,1 °C @ 70 cm, -2 °C @ 80 cm, -2 °C @ 90 cm, -1,9 °C @ 100 cm 3 tester knyttet til snøprofilen

ObsID: 234415

Ofoten / Narvik

Snø

12.05.2020 kl. 10:51

823 moh

Markus (**)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Markus
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Markus
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Markus
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 4 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Markus Kommentar:  En liten skavlklump som har løsnet og rullet ned nylig.

Vær

Snø 6 m/s fra V → 98% skyer Bygevær

Snødekke

Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Rundt 10-15cm nysnø under tregrensen, klabber litt i nedre del men blir tørt nærmere tregrensen. Øver tregrensen 15-20cm tørr løssnø, leformasjoner mot øst har enda mer. Gamle skispor synlige under tregrensen men oversnødd over tregrensen. Nydelig pudderføre!

ObsID: 234398

Ofoten / Narvik

Snø

11.05.2020 kl. 11:00

830 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Vær

Snø 12 m/s Liten kuling fra vest. Null sikt

Snødekke

Moderat snøfokk 5 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Veldig usikker på nysnø mengde (vanskelig å anslå pga vind transport)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Blåse godt fra V.

ObsID: 234330

Ofoten / Narvik

Snø

10.05.2020 kl. 14:49

883 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  5-10cm tørr løssnø.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør 0 m/s 25% skyer Oppholdsvær. Så og si vindstille. Målte ikke temperatur, men jeg ville tipper det var rundt -4.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Litt tørr løssnø opp på gamle fokksnø fra forrige uke som er opp på skare (ingen overflate rim observert her). Ser ut som det kunne vært litt veldig små FCxr under skare, men vanskelig å si uten loupe.

Tester

ECTX

Faretegn

Ingen faretegn observert Hørte ingen drønn på nordsiden av storsteinsfjellet (gikk ca. 1mil). Dette i motsetning til sør siden av storsteinsfjellet hvor vi hørte drønn ca. annenhver kilometer gåing de siste dagene.

Skredaktivitet

9. mai. I løpet av dagen Skavl Ett (1). Naturlig utløst Ø. Over 1400 moh Så bare 1x skavl brudd på østsiden av Sealggacohkka

Snøprofil

6 cm F DF D, 22 cm 4F/1F-, 3 cm P MFcr, 1 cm 4F FCxr, 6 cm 1F MFpc, 40 cm 1F RG

ObsID: 234309

Ofoten / Narvik

Snø

10.05.2020 kl. 13:10

1346 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Ca. 15-20 tørr løssnø på nordvendt bre på Storsteinsfjellet

Snødekke

Ikke snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Ca. 15-20 tørr løssnø på nordvendt bre på Storsteinsfjellet

ObsID: 234310

Ofoten / Narvik

Snø

09.05.2020 kl. 18:54

798 moh

Marius@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Lite våttløssnøskred i sydvendt side på ca. 400moh. Utløst på kjøring ned av fjellet. Bilde tatt mot N.
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 9 Av:  Vær Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Bilde av Bukkefjellet tatt fra ca. 700moh på Vassdalsfjellet mot Ø.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Bilde tatt på ca. 720moh på Vassdalsfjellet mot N. Læigastinden i bakgrunnen og freseskavler fremme.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Bilde av Loapmi tatt på ca. 750moh fra Vassdalsfjellet. Tydelige vinddyner etter vind fra NV.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Tørr og stort sett ubunden snø fra NØ-vendt skråning på ca. 800moh på Vassdalsfjellet.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Bilde av avblåst skare på ca. 820moh på Vassdalsfjellet.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Bilde av mykt flak (4F og ca. 20cm) fra håndtest på ca. 700moh i N-vendt side på avassdaøsfjellet.
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Bilde av Vassdalsfjellet tatt fra. Ca. 550moh mot NV.
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Stort sett mye løs og lite bundet snø i nordsiden av Vassdalsfjellet. Tatt på ca. 600moh mot Nv. Læigasvannet i bakgrunnen.

Vær

-1,5 °C 8 m/s fra V → 80% skyer Det har vært fra delvis skyet til overskyet vær i dag. På slutten av turen i dag skyet det over etter en lengre periode med mye blå himmel og sol. Noen veldig spredte byger med litt hagl og snø.

Snødekke

Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 50 moh. Grense for lagdelt snø er på 500 moh Annet Det har vært ganske kjølig og kommet en del snø de siste dagene, også helt ned i lavlandet og snøen ble liggende ned til ca. 50moh. Varmere i dag og en del sol og nysnøen begynte raskt og smelte/omdannes. Under ca. 500moh består snødekket i all hovedsak av grovkornet snø og oppleves som «råtten». Dette gjelder i alle fall i sørlig og vestlig sektor, i nord går denne grensen trolig en del lavere. Det ble observert tørr ubunden snø på nordsiden av Vassdalsfjellet og ned til Læigasvannet på rett under 600moh. Det er en del nysnø over ca. 500moh, opptil ca. 30cm, som er fuktig og bundet i sørlig sektor, men tørr i nordlig sektor over i alle fall 600moh. Det er en del vindtegn fra vind fra vest/nordvest og på toppryggen av Vassdalsfjellet var det enkelte steder avblåst ned til skare, men for det meste oppleves snøen som tørr og ubunden til løse flak i nord og øst i høyden.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små SØ, S, SV, V under 500 moh

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S over 500 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Stort sett stabile forhold. En god del nysnø fra siste dagers snøfall, særlig i høyden, men denne er ubunden eller myke flak og binder godt til gammelt snødekke. Mulig med mindre våte løssnøskred inkavere høyder, særlig i sørlig og vestlig sektor. Ingen faretegn observert og vurderes til moderat skredfare. Det meldes mer nedbør som snø i høyden i alle fall og vind opptil kuling styrke på de høyeste toppene, men vurderer at FG vil holde seg på moderat de neste dagene. Varslet faregrad er riktig Tror grensen for farlig lagdeling på fokksnø går litt høyere enn varslet.

Skredaktivitet

9. mai. I løpet av dagen Våte løssnøskred Ett (1). 1 - Små. Lett å løse ut Noen bratte heng. S. Under 400 moh Det ble utløst et lite vått løssnøskred på ca. 400moh i skogen på kjøring ned etter tur. Snøen under ca. 500moh er «råtten» og består i all hovedsak av grovkornet og fuktig til våt snø. Det er mulig at grensen for dette går noe lavere i nordvendt sektor.

ObsID: 234154

Ofoten / Narvik

Snø

09.05.2020 kl. 13:25

1041 moh

KRPE (Ukjent)

Snødekke

Moderat snøfokk 15 cm nysnø

ObsID: 234157

Ofoten / Narvik

Snø

09.05.2020 kl. 12:21

460 moh

jegu@NVE (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  jegu@NVE Kommentar:  Østvendte heng fylles nå opp med snø. Kraftig snøfokk på toppene.

Vær

Ikke nedbør 0 °C 10 m/s fra V → 70% skyer

ObsID: 234120

Ofoten / Narvik

Snø

09.05.2020 kl. 12:08

1016 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  5-7cm lett nysnø fra natt til lørdag
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  3timer gammel spor- med litt inblåst snø.

Vær

Ikke nedbør -2 °C 4 m/s fra SV ↗ 75% skyer

Snødekke

Lett snøfokk 6 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Ca. 5-7cm nysnø under natt til idag.. Lett og løs. Relativt jevnt fordelt i terreng- kanskje litt mer i Ø vendt terreng.

Faretegn

Drønn i snøen X2

ObsID: 234119

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org