Snøskredvarsel for Ofoten onsdag 13.05.2020

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom i områder med ferske fokksnøflak. Det finnes også et vedvarende svakt rimlag dypere i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder der skredproblemet er til stede.
Illustrasjon av ferdselsråd NB, det er svært vanskelig å vite hvor skredproblemet er.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Værlaget fortsetter med litt nysnø og vind som fører til dannelse av enkelte ferske fokksnø- og nysnøflak. Her kan en skiløper løse ut skred. Det kan være store lokale forskjeller i nysnømengde innad i regionen. Vær obs der det er dannet skavler. Skavler som brekker kan løse ut skred i terreng nedenfor. Høyt til fjells ligger det et vedvarende svakt lag av nedsnødd overflaterim som lett kan løses ut. Problemet har trolig liten utbredelse, men eventuelle skred kan bli store.
De siste dagene har det vært snøbyger og det ligger 10-30 cm med nysnø i terrenget. Utsatte steder er det avblåst, og enkelte steder har det føyket og samlet seg nok snø til å danne flak. Under nysnøen er snødekket smelteomvandlet og homogent opp til ca.700 moh.
Et tynt lag med overflaterim er observert høyt til fjells og det kan kan lett løses ut skred i dette laget.
Det er mye snø for årstiden i regionen, og det er store skavler. I områder med svafjell som underlag er det mange glidesprekker.
8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område.
Bris fra vest.
-10 °C til -4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om kvelden.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
6 - 10 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørvest.
-10 °C til -5 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Ofoten / Narvik

Snø

12.05.2020 kl. 11:37

733 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Noe begrenset sikt på snaufjellet idag
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  10cm nysnø fra siste døgn.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Tester

ECTN8@28cm

CTM16@46cmQ1

ECTP14@46cm

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Vær

Snø -3,5 °C 8 m/s fra V → 100% skyer Tett snøfall nå, ca. 2-3cm/timer. Siste døgn har vært preget av bygevær, med ca. 7-10mm. Og vind fra V.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det er fortsatt vinter her i nord! Har faktisk aldri sett så mye snø i disse fjell som det er nå. Og fravær av mildvær som er typisk or dette årstid betyr at det er meget anerledes enn det som er vanlig for dette årstid. . . . Hoved skredproblem (den med størst utbredelse) er uten tvil relatert til fersk fokksnø i øst vendt leheng fra skoggrensen og oppover. . . . . Så er det blitt observert to andre problem av et mer kompleks og vedvarende art: kantkorn og overflaterim. Begge disse problemer har ikke blitt observert av andre, og manglende observasjoner kan enten tyder på at disse problemene har svært begrenset utbredelse (og at jeg har bare klart å grave akkurat der problemen finnes) eller at problemen finnes flere steder men har ikke blitt registrert siden det ikke er så mange som har gravde profil høyt til fjells. Fravær av registrert skredaktivitet (når det var godvær) tyder på at kantkorn problemen kanskje ikke har den utbredelse som kreves for å sette det som egen skredproblem. Ingen stor endring i skredfare ventes ila. neste døgn.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket overflaterim Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 900 moh Det er STOR grad av usikkerhet rundt utbredelse av dette problem. Det har bare blitt observert i indrestrøk. Men det har ikke vært mange observasjoner registrert i det siste. Hvis det ikke hadde vært for egen tur i helgen i indre strøk så hadde jeg ikke nevnt dette problem i det hele tatt. Men et str.3 flak som ble fjernutløst på østsiden av Riennatcohkka, mange drønn i samme område, og to profil, viser at dette er et problem som er absolutt noe å ta høyde for hvis man skal på tur i indre strøk

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 500 moh Det er nok mulig å utløse skred i det nye fokksnø med bare liten tilleggsbelastning- ikke stor som det står på varsom.no

Snødekke

Moderat snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Snødekket ligner mer på mars enn mai. Det er kommet ca. 10-15cm nysnø ved skoggrensen siste døgn, som er blitt transportert av vind og samlet seg spesielt i øst vendt leheng. Men vinden har ikke vært så sterkt at vest vendt fjellside er avblåst. Tvert imot er det faktisk rikelig med lett løssnø også på denne aspekt. . . . . . . Jeg gikk bare til 750moh (grunnet mye vær og dårlig sikt), og gravde bare på dette plass. På obssted ble det observert et tydelig lag med kantkorn ovenfor skare (45cm fra overflate), som reagerte på stabilitetstest. Fravær av andre observasjon av dette lag gjør at jeg mener man må ta det med en klype salt. Det har ikke vært observert noe faretegn eller skredaktivitet i forbindelse med dette vedvarende svaklag. Men det har heller ikke vært særlig mange observasjoner registrert fra dette høyde den siste måneden...

Skredaktivitet

12. mai. I løpet av dagen Null sikt

Snøprofil

10 cm F+ DF D, 18 cm 4F DF D, 17 cm 1F RG, 4 cm 4F FCxr D, 11 cm P+ MFpc, 40 cm P RG D -2,1 °C @ 0 cm, -3,4 °C @ 10 cm, -3,4 °C @ 20 cm, -3,1 °C @ 30 cm, -2,7 °C @ 40 cm, -2,5 °C @ 50 cm, -2,1 °C @ 60 cm, -2,1 °C @ 70 cm, -2 °C @ 80 cm, -2 °C @ 90 cm, -1,9 °C @ 100 cm 3 tester knyttet til snøprofilen

ObsID: 234415

Ofoten / Narvik

Snø

12.05.2020 kl. 10:51

823 moh

Markus (**)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Markus
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Markus
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Markus
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 4 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Markus Kommentar:  En liten skavlklump som har løsnet og rullet ned nylig.

Vær

Snø 6 m/s fra V → 98% skyer Bygevær

Snødekke

Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Rundt 10-15cm nysnø under tregrensen, klabber litt i nedre del men blir tørt nærmere tregrensen. Øver tregrensen 15-20cm tørr løssnø, leformasjoner mot øst har enda mer. Gamle skispor synlige under tregrensen men oversnødd over tregrensen. Nydelig pudderføre!

ObsID: 234398

Ofoten / Narvik

Snø

11.05.2020 kl. 11:00

830 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Blåse godt fra V.

Vær

Snø 12 m/s Liten kuling fra vest. Null sikt

Snødekke

Moderat snøfokk 5 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Veldig usikker på nysnø mengde (vanskelig å anslå pga vind transport)

ObsID: 234330

Ofoten / Narvik

Snø

10.05.2020 kl. 14:49

883 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  5-10cm tørr løssnø.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Tester

ECTX

Faretegn

Ingen faretegn observert Hørte ingen drønn på nordsiden av storsteinsfjellet (gikk ca. 1mil). Dette i motsetning til sør siden av storsteinsfjellet hvor vi hørte drønn ca. annenhver kilometer gåing de siste dagene.

Vær

Ikke nedbør 0 m/s 25% skyer Oppholdsvær. Så og si vindstille. Målte ikke temperatur, men jeg ville tipper det var rundt -4.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Litt tørr løssnø opp på gamle fokksnø fra forrige uke som er opp på skare (ingen overflate rim observert her). Ser ut som det kunne vært litt veldig små FCxr under skare, men vanskelig å si uten loupe.

Skredaktivitet

9. mai. I løpet av dagen Skavl Ett (1). Naturlig utløst Ø. Over 1400 moh Så bare 1x skavl brudd på østsiden av Sealggacohkka

Snøprofil

6 cm F DF D, 22 cm 4F/1F-, 3 cm P MFcr, 1 cm 4F FCxr, 6 cm 1F MFpc, 40 cm 1F RG

ObsID: 234309

Ofoten / Narvik

Snø

10.05.2020 kl. 13:10

1346 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Ca. 15-20 tørr løssnø på nordvendt bre på Storsteinsfjellet

Snødekke

Ikke snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Ca. 15-20 tørr løssnø på nordvendt bre på Storsteinsfjellet

ObsID: 234310

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org