Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 25.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Faren øker når regnet kommer. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Høyere til fjells vil det dannes ustabile fokksnøflak i leområder.

Skredfarevurdering

Torsdag fortsetter mildværet og det ventes fremdeles mye regn høyt til fjells. Situasjonen er komplisert på grunn av flere svake lag i snødekket. Når regnværet slår til for fullt vil det kunne gå mange naturlig utløste skred i forbindelse med første gjennomfukting og svekkelse av vedvarende svake lag. Det er imidlertid store variasjoner rundt sensitiviteten til svake lag i regionen og det er derfor vanskelig å fastslå hvilke områder som blir mest utsatt. Det vil også kunne gå våte løssnøkred i brattheng.

På de høyeste fjelltoppene vil det legges opp ustabile fokksnøflak i leområder, og i de områdene som får mest snø kan det gå naturlig utløste tørre flakskred.

Hold deg unna alt av skredterreng!

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 24. februar 2021

Siden helga har kraftig vind fra sørøst flyttet snøen inn i leområder. I høyden er overflata for det meste vindpakket eller helt avblåst mange steder. Søndag kveld fram til mandag formiddag kom det rundt 10 cm nysnø i Narvik, men også denne har vært på flyttefot i fjellet. Det er lite snø for årstiden, og selv om terrenget er hvitt er det kun et tynt snølag mange steder som dekker stein og tuer, særlig opp til skoggrensa.

Mildvær vil medføre store endringer i snødekket.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under fokksnø høyt i snødekket, iforbindelse med skarelag og ved bakken. Det er stor variasjon innad i regionen. Noen steder er vedvarende svake lag fraværende eller vanskeligere å påvirke. Vær ekstra oppmerksom i områdene opp mot Gratangsfjellet og inn mot svenskegrensen, der vedvarende svake lag antas å ha størst utbredelse.

Det er registrert flere drønn og skytende sprekker enkelte steder, hovedsakelig i området rundt Ballangen. I Narvik, litt lengre nord i regionen har det vært få faretegn relatert til vedvarende svake lag de siste dagene.

Onsdag formiddag var det 3 minusgrader og stiv kuling fra sør ved Fagnernesfjellet målestasjon (1000) i Narvik. I lavlandet, som ved Evenes var temperaturen stigende med 2 plussgrader og regn.

Fjellvær

Onsdag 24. februar 2021

21 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 25. februar 2021

40 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS