Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 16.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Nysnø i kombinasjon med vind vil danne ferske flak med fokksnø leområder. Dette vil være mest utpreget i skjermede formasjoner som renner, forsenkninger og bak rygger. Flakene er lettest å løse ut når det er pågående pålagring eller der flakene er veldig ferske.

Det er mulig å løse ut store skred på vedvarende svake lag. De svake lagene ligger dypt i snødekket og er vanskelige å påvirke, men vær forsiktig i overgangen mellom tynt og tykt snødekke. De svake lagene er antagelig mest utbredt i indre strøk og høyt til fjells der tidligere mildvær ikke har ødelagt lagene.

I områder som får gløtt av sol kan temperaturøkning svekke bindingene i snøen og det kan gå enkelte mindre, våte løssnøskred i solvendt terreng.

Skredfaren vil være størst nord i regionen der det ventes mest nedbør.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. mars 2021

Under tregrensen ligger det ubundet, fuktig til våt snø. Over tregrensen er snøen generelt vindpåvirket med myke til harde bærende fokksnøflak. Litt fersk nysnø og/eller tynne flak med fokksnø ligger over dette igjen. Rygger og utsatte formasjoner er avblåst til mildværsskare eller bakken. Det er mindre snø enn normalt for årstiden.

Et mildvær i slutten av februar ødela vedvarende svake lag med kantkorn opp til nær 1000 moh. Værdata tilsier at vedvarende svake lag fortsatt er et skredproblem over denne høyden. Lagene er trolig mest utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer. Mellom smeltepakken fra slutten av februar og nysnøen fra starten av mars er det observert utvikling av små kantkorn. Per nå er de fortsatt så små og runde at det ikke regnes som et skredproblem, men må følges med på.

Fredag ble det på Bjørnfjell meldt om drønn i kantkorn nært overflaten der snødekket er tynt

Fjellvær

Mandag 15. mars 2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. mars 2021

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i nord.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS