Snøskredvarsel for Ofoten lørdag 27.03.2021

2
Moderat
Publisert:

Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

På fredag har det vært en god del pålagring av fokksnø inn i nordvendt leområde. Det er gunstig temperatur for gradvis stabilisering av dette fokksnøproblemet, men husk at dette prosess ta litt lengre tid høyt til fjells hvor temperaturen er noe lavere. Mot kvelden kan det komme litt nysnø høyt til fjells i kombinasjon med vind fra sørøst. Det ventes ikke å være nok nedbør til å skape utbredt fokksnøproblem. Vær likevel obs på ferske fokksnøflak hvis du legger ut på tur sent på dagen. På høyfjellet og i indrestrøk finnes det vedvarende svake lag dypt i snødekket. De ligger generelt under massive og harde lag med snø og det er vanskelig å påvirke. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynn, her kan dypere lag være lettere å påvirke
Snødekket bærer preg av mildvær og kraftig vind fra tidligere i uken. Opptil ca. 400moh er snødekke smelteomvandlet og isoterm. Fra ca. 400 opp til 800 moh ligger det et lag med vindtransportert snø opp på tynn mildværsskare og fuktig snø. Ovenfor denne høyden har kraftig vind ført til stor snøtransport inn i leområder og det kan stedvis ligger tykke fokksnøflak av varierende hardhet.
Høyt til fjells, særlig indre strøk finnes det vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. De ligger generelt under harde lag av fokksnø og er vanskelig å påvirke. På fredag er det observert overflaterim på overflate ved Bjørnfjell, på de fleste steder har vinden knust det, men i leområder er det bevart.
På fredag ble det utløst små flakskred i ferske fokksnø rett ovenfor skoggrensen på Fagernesfjellet. På torsdag ble det observert fersk skredavsetninger i nordvendt terreng på Fagernesfjellet. Dette er antageligvis fra naturlig utløst middelstore flakskred som gikk under uvær natt til torsdag.
På fredag formiddag er det pent oppholdsvær, men sterk vind fra sørlig retning i høyden og pågående vindtransport inn i leheng ovenfor skoggrensen.
0 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sørøst.
-10 °C til -2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 - 7 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørøst.
-5 °C til 0 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Periodevis liten kuling.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

27.03.2021 kl. 13:37

94 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Sludd 5 °C Bratli (200moh) kl 13:37

ObsID: 264304

Ofoten / Narvik

Snø

27.03.2021 kl. 12:05

767 moh

Kaj@obskorps (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på 770moh i NØ vendt heng. Kystnærstrøk. Se vedlagt profil.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Under skoggrensen er snødekke fullstendig smelteomvandlet og isoterm (og ganske tynn!)
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Bilde tatt på ca 600moh. Viser vindutsatte formasjon som er avblåst fra sterk vind fra sør.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Bilde tatt på ca 600moh. Viser nordvendt terreng hvor det har samlet seg fokksnø siste dagene.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  FCxr ved bakken.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

2 Moderat Vinden har roet seg litt fra i går kveld, og mildvær har påvirket snøoverflate ganske høyt til fjells, slik at det er mindre vindtransport på gang enn hva det var i går. Man må nok ovenfor 800moh i kystnærstrøk (sikkert litt lavere i indrestrøk) for å finne tørr snø tilgjengelig for vindtransport. Det ble observert kantkorn på bakken, på vei mot avrunding på obsplass. Dette problem ble fjernet som egen problem for et par dager siden grunnet observasjoner som tyder på at det ligger så dypt og så godt beskyttet (og fravær av skredaktivitet på den). Bra hvis det fortsette å blir nevnt i tekst i hvertfall. Det kan fort våkne til liv senere i vinter med tilstrekkelig stor tilleggsbelastning eller svekkelse av overliggende flak i form av kraftig varme + regn. Mildvær er nok gunstig for stabilisering av fokksnø problemen. En ny runde med nedbør må nok til for å ser økning av skredfare på nytt. Varslet faregrad er riktig

Tester

CTN

Vær

Ikke nedbør 2,5 °C 6 m/s fra S ↑ 100% skyer Mildvær ganske høyt til fjells. Ingen nattefrost. Vinden har roet seg noe etter sterk kuling fra sør igår.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 800 moh Mildvær er nok gunstig for raskt stabilisering av dette problem. I dag var det mildere enn forventet og jeg fikk inntrykk av at man måtte generelt høyere til fjells for å finne problemen

Skredaktivitet

27. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Begrenset sikt ovenfor skoggrensen.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Annet Fuktig Vanskelig å oppsumere alt som har skjedd med snødekke under det siste uke. Temperatur har vært som en jojo- null isoterm har gått opp og ned fra 0 til ca. 800moh. Det har også vært et par runder med svært kraftig vind fra sørlig retning som har flyttet snø inn i nordvendt leheng. Under skoggrensen (ca. 550moh) i kystnærstrøk er snødekke smelteomvandlet og isoterm. Fra skoggrensen og opp til ca. 800moh er det nå fuktig overflate, opp på tørr fokksnø, opp på det som var fuktig men er nå gjenfrossen. Det ble observert kantkorn nede ved bakken på obssted, men ut i fra observasjoner skal det svært stor tilleggsbelastning til for å påvirker det.

Snøprofil

4 cm 1F- MFcl W, 6 cm 4F DF D, 37 cm 1F/P- MFpc, 11 cm 1F RG, 2 cm K MFcr, 25 cm 1F RG, 25 cm 4F FCxr 0 °C @ 0 cm, -1 °C @ 10 cm, -1,6 °C @ 20 cm, -1,8 °C @ 30 cm, -1,6 °C @ 40 cm, -1,3 °C @ 50 cm, -1 °C @ 60 cm, -0,9 °C @ 70 cm, -0,6 °C @ 80 cm, -0,4 °C @ 90 cm, -0,3 °C @ 100 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 264311

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

26.03.2021 kl. 18:44

94 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør 6 °C Brali (200moh) kl 18:44

ObsID: 264179

Ofoten / Narvik

Snø

26.03.2021 kl. 17:45

667 moh

Kaj@obskorps (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Moderat til kraftig snøfokk. Det samler seg spesielt i N vendt leområde.

Vær

Ikke nedbør 20 m/s Det har vært økende vindstyrke utover dagen idag (sterkere enn hva som var meldt). På observasjons sted/tid blåste det sterk kuling til liten storm fra SSØ.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Naturlig utløst 2 - Middels N, NØ, V, NV over 600 moh Må ærlig innrømme at det pålagring av fokksnø var mer av et problem i dag enn forventet. Naturlig utløste skred har definitivt vært mulig i dag med det vindtransport som har vært.

Snødekke

Moderat snøfokk Ovenfor skoggrensen var overflate vekslende mellom stiv fokksnø og skare fra mildværet tidligere i uken.

ObsID: 264182

Ofoten / Narvik

Snø

26.03.2021 kl. 12:31

457 moh

tuh@nve (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tuh@nve

Snødekke

Moderat snøfokk

ObsID: 264117

Ofoten / Narvik

Snø

26.03.2021 kl. 11:54

563 moh

tuh@nve (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Overflaterim er intakt i enkelte leområder.
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  ECTP12@20cm
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Lag med DF er markert. Kantkorn i nederste del av profilet
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Løssnø og fint skiføre i leområder
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Store områder består av hard fokksnø eller avblåst til skare/bakken.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Moderat snøfokk. En time gamle spor
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Mye avblåst i SV-vendt fjellside
Bilde Av Tester
Bilde 8 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  tuh@nve Kommentar:  Kantkorn under skarelag. Krever mye tilleggsbelastning for å påvirke (spade bak profilen) og bruddet er ujevnt (Q3).
Bilde Av Snøprofil
Bilde 9 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet

Skredfarevurdering

2 Moderat Nedføyket lag med nysnø er hovedskredproblem. Kantkorn er vanskelig å påvirke. Bruddflaten er ujevn med med ruglete og usammenhengende skarelag rundt, men krystallene er store og tydelige. Usikker på om det bør være med som skredproblem. Selv om det er kaldt varmer sola og det kan muligens gå enkelte våte løssnøskred i solvendte brattheng. Med relativt mildt vær i vente vil fokksnøen stabiliseres ganske fort. Det er litt pågående vindtransport inn i leheng, men ikke nok til å øke faregraden. Varslet faregrad er riktig Varslet på Varsom stemmer bra med dagens observasjon.

Vær

Ikke nedbør -8 °C 8 m/s fra Ø ← 30% skyer Selv om det er kaldt varmer sola i lune områder.

Tester

LBT@76cmQ3 Kantkorn under skare. Stor tilleggsbelastning

ECTP12@20cmQ2 Middels Nedføyka lag med nysnø

LBT@20cmQ2 Nedføyka lag med nysnø

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh Lenger mot vest går grensen for dette skredproblemet høyere i terrenget.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SV, V, NV over 400 moh Fokksnø fra natt til torsdag er mest utbredt mot nord og øst, i dag er det moderat snøfokk med avsetninger mot vest.

Skredaktivitet

26. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Har ikke sett noen ferske skred.

Snødekke

Moderat snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket hard Tørr Snøen bærer preg av at vinden herjet natt til torsdag, og det ligger mye fokksnø i leheng mot øst og nord. Generelt består snøoverflaten enten av hard fokksnø eller avblåst til skare eller bakken. Over dette er det mange steder et lite lag med løs nysnø. Det har blitt dannet en del overflaterim. På de fleste steder har vinden knust det, men i leområder er det bevart.

Snøprofil

0,1 cm 4F SH 0 mm D Knust overflaterim her som det har vært vind, 13,9 cm 1F RG D, 8 cm 4F DF D, 1 cm K MFcr D, 27 cm 1F RG D, 16 cm 1F- RGxf D, 4 cm P RG D, 4 cm K MFcr D, 5 cm 4F FC 2 mm D, 12 cm K MFcr/FC D Litt kantkorn innimellom skarelag, 5 cm 4F FC 3 mm D -10,1 °C @ 0 cm, -8,3 °C @ 10 cm, -5,2 °C @ 20 cm, -3,3 °C @ 30 cm, -2,4 °C @ 40 cm, -2,2 °C @ 50 cm, -2 °C @ 60 cm, -1,9 °C @ 70 cm, -1,8 °C @ 80 cm, -1,7 °C @ 90 cm, -1,7 °C @ 95 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 264140

Ofoten / Narvik

Snø

26.03.2021 kl. 11:49

676 moh

jegu@NVE (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  jegu@NVE

Vær

Ikke nedbør 10 m/s fra S ↑ 30% skyer Rett over skoggrensa tar vinden tak, lett snøfokk. I høyden opp mot Linken er det en del snøfokk, men det var mer tidligere idag så vinden har nok allerede flyttet mye av løssnøen som lå i terrenget. (Stopp ved fjellheisstasjonen)

ObsID: 264087

Ofoten / Narvik

Snø

26.03.2021 kl. 10:30

522 moh

micke@Obskorps (****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  micke@Obskorps

Skredhendelse

26. mar 10:30 (+01:00) Tørt flakskred 1 - Små Fjernutløst NØ-vendt Skredet startet på 525 moh og sluttet på 525 moh Dårlig binding mellom lag i fokksnøen 8 cm høy og 3 m bred bruddkant Brattheng Mye vindtransport av snø med sørlig vind

Ulykke/hendelse

Snø Påvirket ingenting Ski offpist

ObsID: 264089

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

25.03.2021 kl. 23:11

129 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 263998

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

25.03.2021 kl. 16:10

94 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Sludd 2 °C Bratli (200moh) kl 16:10

ObsID: 263975

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

25.03.2021 kl. 09:57

129 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 263895

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

24.03.2021 kl. 11:17

39 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Skredfarevurdering

1 Liten Liten skredfare (vurdert fra veg). Lite snø i områdene. Minkende skredfare neste døgn: Varmt vær og snøen smelter fort.

Vær

Ikke nedbør 6 °C Hilleshamn (0moh) kl 11:18 Værobservasjon fra Strætelia (0 moh) kl 11:18 Ingen, 7,0 °C.

ObsID: 263752

Ofoten / D1816(CLA30) Ofoten 2018-2023

Snø

24.03.2021 kl. 06:32

94 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 263688

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org