Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 28.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som samler fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Temperatursvingninger de siste dagene har vært gunstig for stabilisering av fokksnøproblemet fra tidligere i uken. Men kuling fra kvelden kan danne nye ferske fokksnøsflak som kan være lett å løse ut.

Om sola titter fram, kan det gå våte skred i bratt solvendt terreng. Solutløste skred ventes å være små, men i lune formasjoner hvor sola tar godt, kan skred bli større.

På høyfjellet og i indrestrøk finnes det vedvarende svake lag dypt i snødekket. De ligger generelt under massive og harde lag med snø og antas å være vanskelige å påvirke. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynt, her kan dypere lag være mulig å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 27. mars 2021

Snødekket bærer preg av mildvær og kraftig vind fra tidligere i uken. Opptil ca. 400moh er snødekke smelteomvandlet og isotermt. Mellom 400- 800 moh ligger det et lag med vindtransportert snø over tynn mildværsskare og fuktig snø. Ovenfor denne høyden har kraftig vind ført til stor snøtransport inn i leområder og det kan stedvis ligger tykke fokksnøflak av varierende hardhet.

Høyt til fjells, særlig indre strøk finnes det vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. De ligger generelt under harde lag av fokksnø og er vanskelig å påvirke.

På fredag ble det utløst små flakskred i fersk fokksnø rett ovenfor skoggrensen på Fagernesfjellet.
Et naturlig utløst skred i nordvendt terreng på Fagernesfjellet ble observert torsdag. Det løsnet trolig under uværet natt til torsdag.

På fredag ble det observert overflaterim på overflaten ved Bjørnfjell. På de fleste steder har vinden knust rimet, men i leområder kan det fortsatt være bevart.

Fjellvær

Lørdag 27. mars 2021

5-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Søndag 28. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS