Snøskredvarsel for Ofoten tirsdag 25.05.2021

1
Liten
Publisert:

Generelt stabilt snødekke. I bratt terreng kan våte løssnøskred løsne av seg selv eller av skiløpere.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller i områder med løs våt snø.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er generelt stabile forhold. Enkelte steder kan imidlertid mildvær og solinnstråling gi høy vannmetning i snødekket. Våte løssnøskred kan her løsne av seg selv eller løses ut av skiløpere. Vær særlig oppmerksom i bratt terreng med tilhørende terrengfeller. Skredfaren vil være størst mot ettermiddagen i forbindelse med stigende temperatur og solinnstråling. Høyt til fjells kan det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Sannsynligheten for at det løsner skred på eldre vedvarende svake lag er liten, men kan ikke utelukkes helt. Hold avstand til skavler og glidesprekker.
Snøoverflaten var i starten av uken fuktig/våt til fjelltopphøyde. Synkende temperaturer fra torsdag førte deretter til gjenfrysning og bærende skare over ca 600 moh. Hele snødekket er nå smelteomvandlet og isotermt, med unntak av et par tynne skarelag ned mot bakken. Snøgrensen kryper stadig oppover og ligger på ca. 400 moh. Den er lavest i indre deler av regionen og i nordvendte sider. Generelt er det mest snø i øst- og nordvendte leområder.
I enkelte områder høyt til fjells kan det fortsatt finnes områder med vedvarende svake lag ved bakken, men dette er usikkert.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst.
-6 °C til 3 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1200 moh om kvelden.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Stille/svak vind fra sør.
-4 °C til 5 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1400 moh om ettermiddagen.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Ofoten / Narvik

Snø

25.05.2021 kl. 21:30

1284 moh

Kaj@obskorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Smelteriller høyt til fjells.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  På noen av de høyere liggende fjelltopper >1200moh ble det observert en sær krystallform- ved første øyekast tåkerim, men med nærmere undersøkelse ser det faktisk ut til å være tynn nålete overflaterim som har vært utsatt for noen runde med smelting, og så videre oppbygging på natte. Interessant. Men ikke av betyding i forhold til skredfare.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  En sær krystallform- ved første øyekast tåkerim, men med nærmere undersøkelse ser det faktisk ut til å være tynn nålete overflaterim som har vært utsatt for noen runde med smelting, og så videre oppbygging på natte. Interessant. Men ikke av betyding i forhold til skredfare.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Fin vår skiføre i solvendte aspekter ut på ettermiddagen.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Fortsatt rikelig snømengder på snaufjellet. Bilde viser Bjørntoppen fra NV.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Fin skiføre i solvendt sider i indrestrøk ut på kvelden.
Bilde Av Vær
Bilde 8 av 9 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 9 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  En gammel våte flak i vest vendt terreng, ca. 850moh.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør 2% skyer Oppholdsvær med stor temperatur svingninger gjennom døgnet. Vindstille.

Snødekke

Ikke snøfokk Fortsatt masse snø igjen i høyden og flere månede med kvalitetskikjøring for den som orker å går lite grann. Overflate formen avhenger bratthet, aspekt og tid på døgnet: solvendt sider tilbyr herlig vår skikjøring ut på ettermiddagen, mens skyggesider har raskt skareføre.

Skredaktivitet

25. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet Gikk en langtur på fjellet i dag og observert alle himmelretninger på fjellene i indrestrøk. Observert ingen ferske skred (men rikelig med gamle våte løssnøskred, og en gammel våte flak).

ObsID: 274412

Ofoten / Narvik

Snø

24.05.2021 kl. 14:20

1400 moh

Kaj@obskorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på 1400moh i nordvendt terreng. Se vedlagt profil.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Gjenfrosset smelteriller på 1300moh i nordvendt terreng.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Solid skarelag ovenfor 800moh. <1cm skipenetrasjon.="">

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør -3 °C 4 m/s fra SØ ↖ 95% skyer Overskyet og kaldere lufttemperatur enn meldt. De siste dagene har ellers vært preget av stor temperatur svingninger med nattefrost etterfulgt av varm dagtemperatur.

Snødekke

Ikke snøfokk Snøgrense på 400 moh Skare

Skredfarevurdering

1 Liten I dag var mer overskyet og kaldere enn værvarsel meldt, dermed har det ikke vært den forventet grad av smelting som skulle tilsi str.2 våte løssnøskred. Kaldere temperatur de siste dagene har hatt en gunsitg effekt på stabilitet. På observasjons tid og sted er det øverste 40cm av snødekke gjenfrosset til et bærende skare og potensiale for våte løssnøskred er totalt fraværende. . . . . . . . . . . . . Det ble ikke observert noe intakt vedvarende svaklag av kantkorn eller begerkrystaller ved bakken heller. Det er mulig at det finnes i område høyt til fjells, men vi er nok forbi den tiden hvor det var største sannsynlighet av skredaktivitet på dette lag. De neste dagene er det meldt lignende temperatur og nattefrost på snaufjellet. Faren for våte løssnøskred kan øker ut på ettermiddagen i forbindelse med stigende temperatur og solinnstråling, men det er hovedsakelig mindre skred det er snakk om nå.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små S, SV, V over 500 moh

Skredaktivitet

24. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet

Snøprofil

42 cm K MFpc, 17 cm 1F MFcl W, 10 cm I IF, 9 cm 1F MFcl

ObsID: 274269

Ofoten / Narvik

Snø

22.05.2021 kl. 11:49

1114 moh

Kaj@obskorps (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snøfordeling i lavlandet- lite snø under 400moh. Bilde tatt på 800moh mot SV.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snøfordeling i lavlandet- lite snø under 400moh. Bilde tatt på 650moh mot NV.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Spor til høyre er fra onsdag når snøoverflate var fuktig fortsatt og det var 5-10cm ski penetration. Spor til venstre fra i dag med gjenfrossen snøoverflate og <1cm ski="" penetration.="">
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snøfordeling i N vendt terreng. Bilde tatt på ca. 700moh.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på 1100moh V vendt terreng. Se vedlagt profil.
Bilde Av Vær
Bilde 6 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør -3 °C 4 m/s fra Ø ← 80% skyer Kaldere lufttemperatur siden torsdag etter en uke med svært varme dager og fravær av nattefrost. Siste døgn har null isoterm synket fra ca. 1300moh ned til ca. 700moh.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 400 moh Skare Øverste del av snødekket er gjenfrosset til en bærende skare ovenfor ca. 600moh. Hele snødekke er smelteomvandlet og isoterm, men et par tynn is lag intakt basalt i dekke.

Skredfarevurdering

1 Liten Kaldere temperatur siste dagene, og spesielt under det siste døgn har hatt en gunsitg effekt på stabilitet. På observasjons tid og sted er det øverste 15-20cm av snødekke gjenfrosset til et bærende skare og potensiale for våte løssnøskred er totalt fraværende. . . . . . . . . . . . . Det ble ikke observert noe intakt vedvarende svaklag av kantkorn eller begerkrystaller ved bakken heller. Det er mulig at det finnes i område høyt til fjells, men vi er nok forbi den tiden hvor det var største sannsynlighet av skredaktivitet på dette lag. De neste dagene er det meldt lignende temperatur og nattefrost på snaufjellet. Faren for våte løssnøskred kan øker ut på ettermiddagen i forbindelse med stigende temperatur og solinnstråling, men det er hovedsakelig mindre skred det er snakk om nå. Tror man kan godt justere ned til FG1 nå snart.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh

Skredaktivitet

22. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet

Snøprofil

15 cm P MFcr, 23 cm 1F MFcl, 2 cm I IF, 20 cm 4F MFcl/DHxr -0,8 °C @ 0 cm, 0 °C @ 10 cm, 0 °C @ 60 cm

ObsID: 274091

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org