Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 07.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Skredproblemet vedvarer i det kalde været og er knyttet til ferske fokksnøflak. Den ustabile fokksnøen vil være lett å påvirke og kan gi middels store skred (str. 2). I noen få heng kan skredene bli store (str. 3). Fjernutløsning kan ikke utelukkes hvis fokksnøen ligger på rim.

Det er mulig å påvirke svakt lag av kantkorn i det gamle snødekket, spesielt der snødekket er tynt, for eksempel ut mot rygger og konvekser.

Skredfaren er i stor grad knyttet til vind de siste dagene, og i områder som ikke har fått vind av betydning vil problemet være mindre.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. februar 2021

Sist helg kom det over en halv meter nysnø med lite vind. Det snødde til havnivå med like store nysnømengder på kysten som lengre inn i regionen.
Den nye snøen ligger på en blanding av harde eller mykere flak. Noen steder også på overflatekantkorn. Vinden på torsdag har bundet snøen i flak av ulik hardhet, men det antas fortsatt å være ubunden snø i skjermede formasjoner.
Det er mange steder fortsatt lite såle i terrenget og stein kan være dekket av lett snø.

Det finnes kantkornlag i snødekket med stor utbredelse. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensen opp til ca 800 moh. I lune formasjoner kan kantkorn finnes opp mot fjelltopphøyde. Laget er mange steder tykt og vanskelig å påvirke. Men det kan også være tynt og bryte lett. Vær spesielt oppmerksom ut mot tynt snødekke.

Torsdag ble det observert skiløperutløst flakskred i fersk fokksnø ved Trolltinden og Kvannfjellet i Hustadvika og flakskred ved Snøtinden i Gjemnes.

Lørdag har vinden roet seg og det er ikke rapportert om snøfokk. Fokksnøflakene er rapportert å ligge på løs snø.

Fjellvær

Lørdag 6. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -18 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær.

Søndag 7. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -18 °C til -12 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS