Snøskredvarsel for Romsdal torsdag 18.02.2021

3
Betydelig
Publisert:

Krevende forhold. Noen naturlig utløste skred forventes. Hold god avstand til alle løsne- og utløpsområder for snøskred.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng
Sannsynlig

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

OPPDATERT TORSDAG: Svært krevende forhold. Sterk vind fra SØ onsdag førte til mange fokksnøflak over et vedvarende svakt lag av kantkornet snø som fortsatt er svært lette å løse ut. Økende vind torsdag vil føre til enda flere fokksnøflak. Litt stigende temperatur bidrar også til å destabilisere snødekket. Fjernutløsning er sannsynlig og skred kan gå naturlig. Det oppfordres til svært konservative veivalg i dagene som kommer. Der vinden ikke flytter eller har flyttet snø vil skredfaren være lavere.
Mandag kom det et lite dryss med nysnø over store mengder overflatekantkorn. Kraftig vind fra sørøst har blåst vekk snøen fra rygger og topper og dannet ferske flak i mange himmelretninger. Snødekket er generelt tynt for årstiden. Siste store snøfall kom i slutten av januar. Kaldt klart vær i to uker etter dette har omdannet mye av snøen til kantkorn. Dette har vært den løse fine snøen for skikjøring den siste tiden, men er også det svake laget i dagens skredproblem.
Det ligger kantkorn i eller nær overflaten overalt etter en lang kuldeperiode. Dette blir nå føyket ned og er svært sensitivt. Det finnes også kantkorn dypere i snødekket som kan påvirkes ved stor tilleggsbelastning. Dette kan også bli svekket ved temperaturstigning.
Observatør melder onsdag den 17 om svært sensitive forhold ved Skarvatnet i Oppdal. Alle heng med fersk fokksnø over 30 grader løses ut hvis de berøres. Det ble tirsdag rapportert om et middels stort skiløperutløst skred i Stølbekken over Vognillan.
OPPDATERING TORSDAG: Observasjoner viser at det torsdag er igjen mindre snø tilgjengelig for vinden å ta tak i enn først antatt.
Oppholdsvær.
Liten kuling fra sørøst.
-14 °C til -7 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Ingen nedbør av betydning.
Liten kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen.
-14 °C til -6 °C på 1400 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

18.02.2021 kl. 14:01

961 moh

Silje@svv (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 7 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Romsdalshorn bak til høyre. Føyker godt over skaret mellom Venjetind og Hornet. Kommer ned dalen fra sør.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Satsrugi og skare
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Et gammelt skispor klorer seg fast til den gamle skara.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Where did all the snow go? Store Hesten midt i bildet
Bilde Av Faretegn
Bilde 5 av 7 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Betydelig mindre snøtransport rundt toppene inne i Isfjorden. Ingen føyk. Korketaket midt i bildet
Bilde Av Skredproblem
Bilde 6 av 7 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Føak som brekker i skogen men ingen skytende sprekker og ingen spenninger i flaket
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Avblåst i skoggrensen

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Blåste som bare rakkern i Vengjedalen.

Snødekke

Kraftig snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Vindpakket hard Tørr Vinden har herjet Venjedalen! Vindpakket og hardt helt fra parkeringen. Flere steder i skoggrensen er d avblåst til gammel skare. Over skoggrensen er det vekselvis skare og hard sastrugi. Gikk opp mot Store Hesten. Formasjonen er så rund at vinden har tatt i både lo og le. Harde(blyant) flak og stedvis avblåst til skare i NØ også som egentlig er delvis i le. Ble ingen graving i dag, hadde nok med å holde meg på beina i vinden.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels N, V, NV Tenker dette er skredproblemet som finnes men har ikke gravd i dag. Der vinden tar er det meste knallhardt. Tenker SP gjelder mer beskyttede formasjoner.

Vær

Ikke nedbør 4 °C 15 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Varmt! 4 grader på parkeringen i Venjedalen

Skredaktivitet

18. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

Lite snø igjen å flytte på men vinden er så hard at den eroderer i d som er. Ser veldig avblåst it overalt. Det som flyttes av vinden nå er Kantkornen og det virker som det blir knallharde flak med en gang. Virker som føak str 2 er mest aktuelt og at det ikke løsner av seg selv. I vengedalen har d vært lite snø hele sesongen så mulig d er anderledes andre steder. Like mye vind i morgen så liten endring. Varme og litt regn lørdag, hm. Hvordan reagerer kantkornflak på fuktighet? Tenker de ikke har samme evne til å absorbere fuktighet som "vanlig fokksnø". Kanskje det går flere naturlig utløste skred da? Varslet faregrad er riktig Tenker d var rett å nedgradere. Har kjørt fra Isfjorden og inn i vengedalen. Hatt med kikkert. Ikke sett ferske skred. Helt rett at det ikke er satt på naturlig utløst

ObsID: 256369

Romsdal / D1504(45142) Ytre Romsdal 2018-2023

Snø

18.02.2021 kl. 09:39

70 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Rask temperaturstigning

Fersk vindtransportert snø

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv286 Gaupset - Gaupset,

Skredfarevurdering

4 Stor Stor skredfare (vurdert fra veg). Snøskredproblem er vedvarende svakt lag (flakskred).. FV286 Gaupset - Gaupset er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn.

ObsID: 256256

Romsdal / D1503(45142) Indre Romsdal 2018-2023

Snø

17.02.2021 kl. 23:26

54 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Rask temperaturstigning

Fersk vindtransportert snø

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Kraftig temperatur økning og mye vind som danner fokksnø. FV191 Eikesdalsvegen - er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Vedvarende kommende døgn.

ObsID: 256214

Romsdal / RAUMA

Snø

17.02.2021 kl. 14:30

926 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Sørover
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Nå når mye av den løse snøen er blåst bort så ser en hvor lite snø det egentlig er.
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 8 Av:  Tester Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca.930, NØ/Ø
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Skredproblem
Bilde 5 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Lett å finne skredproblem ( nedføyket kantkorn ) på kanter over tregrensa, men det virker som at flakene har allerede blitt litt stive og har nå egenskaper som gjør at de ikke går svært lett. Her er understøtte kuttet før bruddet gikk med lite++ tilleggslast.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 6 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Ser ut til at testkanten har gått naturlig i vinden , kanskje i går.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 7 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  En del vind , ikke tydelig føyk å se nå lenge.

Snødekke

60 cm totalt Moderat snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Vindpakket hard Tørr Snøoverflate stort sett vindpakket hardt, eller mjukt , men også løs overflate kantkorn i skjerma formasjoner, (eller riffel-snø). På rygger og kuler er gammel rufsete/smuldrete skare blåst fram . Ikke særlig tilgjengelig snø for vinden å flytte på mer her , bare hvis veldig sterk vind og fra en ny retning . Nå når den løse snøen er blåst bort så ser en hvor lite snø det egentlig er. Målestasjon på Mannen viser bare 52cm! Det har nok lastet ganske bra i nord og vest.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 600 moh Egentlig "nedføyket kantkorn" som problem . Her i området var ikke inntrykk "svært lett å løse ut" i mange, eventuelt det i noen heng. Og da lander en på fg3. Ellers inntrykk at det ikke er store nok flak og nok snø til å bli str3 skred.

Skredaktivitet

17. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Ingen ferske skred å se , enda jeg svingte innom Isfjorden også for å se .

Tester

LBT@35cmQ3 Eldre kantkorn svikter med stor tilleggslast.

LBT@8cmQ2 Nedføyket kantkorn svikter med middels tilleggslast, men flake over deler seg i to.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Det var en ganske vindfull dag i fjellet i dag på onsdag. Føyk og vindtransport bare stedvis langs bakken, så det virker som at det ikke er så mye tilgjengelig snø for den vindstyrken og -retningen som var idag. Gikk i sør og østvendt idag så vet ikke hvordan det er i nord og vestvendt , men det var mange små kanter som hadde vindlasta snø . Ingen tydelige skytende sprekker , bare opp til 1 meter egentlig, men det var ganske lett å tråkke ut flak. Det kan være at når flakene var ferske i går og mandag så var de mer hissige. Kanskje er det slik at når fokksnøflakene blir dannet av kantkorn så blir de stive og får egenskaper som gjør at det ila noen få dager må mer til å påvirke de. Inntrykk av fg 3 med lett å løse ut str 2 skred i mange heng. Eventuelt bare noen heng. Har ikke observert naturlige skred heller enda jeg tok en ekstra runde til Isfjorden for å se. Holder seg på 3. Varslet faregrad er riktig Bra beskrivelse .

Snøprofil

2 cm F+ RG/RGxf D Fersk fokksnø fra idag., 5 cm 1F RG/RGxf D Fokksnø fra i går eller/og mandag, 28 cm F/1F FC/RGxf 2 mm D Øvre del Svikter øverst med middels tilleggslast, Q2., 20 cm 4F/1F+ RG/RGxf D Øvre del Svikter øverst med stor tilleggslast , Q3. Gravde ikke lengre ned, 30 cm Gravde ikke Fra ca 930 NØ/ Ø kant der vinden har lastet litt.

ObsID: 256169

Romsdal / RAUMA

Snø

17.02.2021 kl. 13:34

567 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  En smal 1m høy bekkekant.
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Vinderodert
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Lett å tråkke ut små flak på testkanter. Flaket her er stort sett 1F. Nedføyket kantkorn som det svake laget.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ikke så mye føyk nå lenge , men en god del fersk vindtransportert snø her.

Ferske sprekker Ganske lett å tråkke ut flak i fokksnøen, men ikke skytende her.

Vær

Ikke nedbør -3 °C 5 m/s fra S ↑ 50% skyer Snøoverflate -5'c her . Mildere værtype nå . Mindre vind idag , og kan faktisk ikke se særlig føyk akkurat nå. Litt i tvil om det er nok snø tilgjengelig for at det blir fg 4 . Virker som at det meste av snøen er blitt flyttet nå .

ObsID: 256099

Romsdal / Molde

Snø

17.02.2021 kl. 09:04

289 moh

AWenk@nortind (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  AWenk@nortind
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  AWenk@nortind
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

60 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig Kram nysnø i overflaten, 2 cm, ligger opp på en forholdsvis homogent pakke, 40 cm, med delvis fasettert krystaller. Det finnes overflaterim mellom disse to. Under er godt utviklet store kantkorn til buns. Lite vind observert i ytre Nordmøre de siste 24 timer. Tyder på lite vind transport og ny fokksnøflakkdannelse men denne observasjonen kan ikke bekreftes med observasjoner fra høyfjellet.

Vær

Ikke nedbør 1 °C 0 m/s 90% skyer Fint oppholdsvær med svake vindkast i natt. Betydelig mindre vind og vær enn først meldt i varslet for 24 t siden.

Tester

LBTQ3 Grov brudd ved bunnekantkorn

ECTX God Ingen brudd

Skredfarevurdering

Vanskelig å kommentere om stabiliteten med begrenset observasjoner fra høyfjellet. Generelt lite vind observert i ytre møre de siste 24 timer tyder på at fokksnø problematikken er mindre utbredt her.

Snøprofil

2 cm F RG M, 1 cm 4F FC/SH D-M, 35 cm 4F FC D, 1 cm 1F MFcr/FC, 27 cm 1F/F FC D

ObsID: 256005

Romsdal / RAUMA

Snø

16.02.2021 kl. 14:27

39 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ser det føyker i fjellet ved Trollstigen / Reinheimen.

ObsID: 255877

Romsdal / RAUMA

Snø

16.02.2021 kl. 13:01

904 moh

Silje@svv (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Vestvendt brattheng. Ikke ferskt. Kanskje en uke siden? Ser skiløperutløst ut. Skispor oppå skredmassene også. Tydelig at vinden her tatt på ryggene

Snødekke

Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Snøen ligger fortsatt løs og fin i øst og sør mange steder rundt Isfjorden. Men sola begynner å ta skikkelig i sør. Det klabbet på skiene på 800moh. I skogen fra 500 ogned var det skikkelig kramsnø i bratt sørside.

ObsID: 255849

Romsdal / Molde

Snø

16.02.2021 kl. 09:14

264 moh

AWenk@nortind (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  AWenk@nortind
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  AWenk@nortind
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

70 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig Kram nysnø i overflaten, 2 cm, ligger opp på en forholdsvis homogent pakke, 40 cm, med delvis fasettert krystaller. Det finnes overflaterim mellom disse to. Under er godt utviklet store kantkorn til buns.

Vær

Ikke nedbør -1 °C 0 m/s I natt var det ca. 3 m/s fra N under skogsgrensa. 2 2 cm nysnø i løpet av kvelden.

Skredaktivitet

16. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Tester

ECTX God Ingen brudd. Testresultater her gir lite innsikt for snødekket i høyfjellet.

LBT@50cmQ3 Ingen tydelig brudd.

Snøprofil

2 cm F DF M, 40 cm 4F, 1 cm 1F MFcr, 27 cm 1F/F FC D 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 255765

Romsdal / Molde

Snø

15.02.2021 kl. 15:12

515 moh

Frode (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Frode

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: På dette stedet. Beskrivelse: Flak av fokksnø løsner på leside NV. Blåser bris fra S.

Vær

Snø 6 m/s fra S ↑ 100% skyer

ObsID: 255669

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org