Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 16.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Sol og plussgrader vil føre til løssnøskred som løsner av seg selv. Skred kan bli store. Det blir lettere å påvirke vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Det er store forskjeller i snødekket etter himmelretning, høydenivå og tid på døgnet. Det er fortsatt vinter i høyfjellet.
I øst, sør og vest ventes løssnøskred i bratt terreng og skred kan bli store. Det er ventet lite vind og særlig i lune formasjoner der sola tar vil varmen påvirke snødekket kraftig. Det vil også være lett for skikjører å løse ut løssnøskred. Enkelte steder kan løssnøskred føre til større flakskred.

Stigende temperatur kan også gi enkelte store eller svært store skred der det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er usikkert hvor utbredt de vedvarende svake lagene er. For skiløpere vil eventuelle svake lag være lettest å påvirke der snødekket er tynt. Drønn er tydelig faretegn.

Vær oppmerksom på skavlbrekk når temperaturen stiger. Skavler som knekker kan løse ut skred der de lander.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 15. april 2021

Det ligger generelt store mengder snø overalt og særlig i leområder etter bygevær fra NV helt siden påske. Opp til 1100 moh ligger den siste nysnøen fra tirsdag over mildværsskare. Skaren går høyere i sør og vest der sola tok søndag og mandag. I høyden der sola ikke har tatt er snøoverflaten tørr og i varierende grad vindpåvirket.

Det ble observert flere store og svært store naturlig utløste skred på hele Nordvestlandet helgen som var, Dette tyder på at et vedvarende svakt lag i snødekket kan være aktivt. I naboregioner er det bekreftet kantkorndannelse i overgangen mellom gammelt snødekke og snøen som har kommet etter påske. Det er usikkert hvor utbredt dette laget er i Romsdal. Onsdag ble det funnet begynnende kantkorn over mildværsskare høyt i snødekket i Isfjorden. Kalde og klare netter bidrar til videre utvikling.

Det gikk et svært stort (str. 4 eller 5) skred i Øksendalen i Trollheimen lørdag ettermiddag, som løsnet helt nede ved bakken og ødela en del gammel skog. Dette tyder på at stor pålagring og/eller temperaturstigning i enkelte tilfeller kan føre til svært store eller ekstremt store skred som løsner mot bakken. Onsdag fjernutløste skiløper et lite flakskred på Blånebba.

Torsdag formiddag er temperaturen i ferd med å stige, skydekket sprekker opp og sola får tak.

Fjellvær

Torsdag 15. april 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørvest, endring til stille/svak vind fra nordvest. -15 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 16. april 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS