Snøskredvarsel for Romsdal mandag 03.05.2021

2
Moderat
Publisert:

I høyfjellet kan det finnes ustabil fokksnø enkelte steder. Vær oppmerksom på oppbyggende omvandling som kan gi svake lag høyt i snødekket.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det kan komme et lite snødryss, men neppe nok til å danne ustabile flak av betydning. Snødekket ellers gir et stabilt inntrykk etter dagevis med kalde netter, solinnstråling på dagen og fravær av nedbør. Det er likevel lagdelt vintersnø til fjells, særlig i nord og skyggesider. Oppbyggende omvandling kan gi svake lag høyt i snødekket og er man uheldig kan man løse ut større skred. Eldre svake lag djupt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive.
Det ligger godt med snø i hele regionen etter snøfallet sist uke. Det er tørr snø i nordsider med overflaterim og kantkorn øverst som gir glitrende og godt skiføre. I sør, øst og vest avhenger solpåvirkningen av bratthet, terrengformasjon og høyde over havet. Stort sett porøs skare på morgenen som mykner der sola får tak. Solvendte områder i lavlandet er i ferd med å bli bar.
Det er funnet kantkorn høyt i snødekke siste dager men det har foreløpig liten evne til bruddforplanting. Det er kantkorn i eldre snødekke, som ligger dekt av bærende lag av fokksnø. Dette regnes derfor ikke som et skredproblem i øyeblikket.
Søndag formiddag er det delvis skyet og fortsatt kaldt i skyggen men varmt der sola får tak.
0 mm nedbør i døgnet.
Stille/svak vind fra nordøst.
-17 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Tilskyende utover dagen

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 5 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordøst.
-12 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

02.05.2021 kl. 14:34

977 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot sv
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Molde
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Tester
Bilde 5 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca.980 NV
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca.980 NV
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 9 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Porøs skare knekker lett , kantkorning på gang.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 9 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot vest
Bilde Av Snøprofil
Bilde 9 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, NV over 700 moh Det er også kantkorn i det svake laget . Løssnøskred er også mulig , spesielt på solvendte fjellsider.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var varmt og pent vær å begynne med idag på søndag, men det ble overskyet til ettermiddag. Kaldt i skyggen. Det har vært en del overskyet vær de siste dagene, så ikke så dramatiske endringer i snøen egentlig Lite faretegn bortsett fra noen ferske skred på bratte fjellsider . Det er store temperaturforskjeller ila døgnet, og det er lett å finne kantkorn i de øverste 10-20 cm i høyden. Ikke tydelig problem enda, men obs hvis nytt snøfall eller vind. Der snødekke er tynn har kantkornutviklingen gått lengst og snølagene er tørre mot gamlesnøen. I tjukkere snødekke er det fortsatt fuktige bindinger mot gamlesnøen , helt opp til 11-1200 , også nordvendt (info fra en annen tur igår). Generelt sett mye stabilt snø, og varm, mjuk snø solvendt hvis en timer riktig. Inntrykk av lav fg 2 med mulig skred opp til størrelse 2 . Store skavler i fjellet , og lurt å være obs på glideskred fra bratte svar . Vil nok holde seg på fg 2 . Hvis varme netter så stigende fg. Hvis kaldt, synkende . Varslet faregrad er riktig Bra beskrivelse

Snøprofil

0,5 cm F SH/RGxf D, 5 cm 1F- MFcr/FC D Porøs, 6 cm F/4F DF/RGxf D Øvre del, 1 cm F PPgp/FC 2 mm D Hele laget Tydelig hagl mest. Svikter m middels tilleggslast, Q2., 2 cm 4F DF/RGxf D, 0,5 cm 1F MFcr D Tynn , sprø skare, 5 cm 4F RG D, 35 cm 1F/P RG D, 15 cm P MFcr D, 50 cm MF Gravde ikke Fra ca.980 NV

Snødekke

150 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 200 moh Rim på mykt underlag Tørr Det er mye forskjellig snøoverflate nå avhengig av tid på døgnet, himmelretning, bratthet og høyde. Under tregrensa er snøen gjennom-smelteomvandlet i alle himmelretninger. Skare på morgenen, sløsj når sol og varme. I dag ble det aldri råttent da det ble overskyet vær etterhvert. Bra drenering. Solvendte fjellsider har skare til topps som mjukner hvis sola titter fram. På flater og i skyggen og nordvendt er det kaldare snø med lagdeling med rim i overflaten. En del porøs skare, også fra kveldssol i NV. I formasjoner over tregrensa som ikke har fått sol/varme, ligger det fortsatt tørr og løs snø , nå som overflate kantkorn. Omvandling har gått lengst i tynn snødekke. Det er bra med snø i fjellet nå, men minker der solvendt.

Tester

LBT@6cmQ2 Porøs skare sklir på kantkorn, obs ved ev. neste snøfall.

LBT@12cmQ2 Hagl og kantkorn svikter med middels tilleggslast. Tynn skare i nærheten også.

Skredaktivitet

2. mai. 6-12 (+02:00) Glideskred Ett (1). Naturlig utløst Trur dette glideskred gikk i dag formiddag

ObsID: 270979

Romsdal / VESTNES

Snø

02.05.2021 kl. 14:20

1175 moh

Silorsk (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Silorsk
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Silorsk

Snødekke

Rim på hardt underlag

ObsID: 270989

Romsdal / RAUMA

Snø

02.05.2021 kl. 12:30

1099 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Været retning mot Isfjorden
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Av og til litt skyer foran solen, eldre skred i bratt terreng på disse fjell. Løssnøskred men går til bunn av dalen, nærmest tapetsert av skred bortover.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Bart i terrenget rundt men ligger hardpakket smelteformer på traktorveier. Dagens skitur måtte jeg bære til ca 150moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Fra ca 300moh bratt syd har barmark mens i nord ligger det snø.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tørr snø i skyggen dette fra 1100moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Par cm løs snø som består av rim/overflatekant oppå fastere fokksnø i skyggen.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels SØ, S, SV, V over 400 moh Solen varmer i solsider en del har rast allerede men mer kan komme. Glideskred str 3 kan også forekomme.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 1000 moh Fokksnø fra i skyggevendt terreng vikrer å være ganske godt bundet til seg selv og laget under. Men høyt høyt til fjells der det er kaldere tar det lengre tid og trolig lettere å løse ut.

Skredfarevurdering

2 Moderat Vårlige forhold med tørr snø i skyggen og mykere i solen. Fokksnøen virker å være ganske godt stabilisert. Under 600-700moh fryser ikke snødekke sikkelig til / myknes tidlig på morran. Finner kant høyt i snødekke men kun under skarelag ikke mellom fokksnø og eldre hard snø / skare. Skal skye mer over og høyere nattetemp. Fokksnøen vil fortsatt være et skredproblem, men hvis solen ikke kommer frem vil våte skred avta. Skyer gjør også at det blir betydelig mindre ustråling fra snødekke så trolig vil det generelt bli et varmere dekke. Evt nysnø vil legge seg på rim / overflatekant som er svært lett å løse ut. Men meldt lite nedbør. Varmen er trolig ikke nok til å trigge eldre kant dybder i snødekke.

Snøprofil

0,5 cm F SH 3 mm/4 mm D, 2 cm F FCsf 1 mm D, 1 cm P MFcr, 2,5 cm F FCxr 1 mm D, 14 cm 1F RG D, 5 cm P MFcr, 2 cm 4F FCxr D, 23 cm P/K MF D -3,6 °C @ 0 cm, -4,6 °C @ 10 cm, -4,5 °C @ 20 cm, -3,6 °C @ 30 cm 1000moh nord -2,5 i lufta

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 200 moh Snøgrense varier veldig i går skrev jeg sammenhengene fra 300moh. Men du må nok høyere i syd. I nord 200moh syd 500moh finnes fleker med til 50-100moh og mye snø på slike traktorveier lavt ned. Ellers er snødekke ulikt etter høyde over havet og himmelretning , tørt i nord ned til 700-800moh. Mens syd får varmen. Skare i overflaten som myknes. Under ca 600-700moh fryser det ikke sikkelig til så myknes fort, slår igjennom. Fant hvit snø også i syd under ca gode 5cm smelteformer, slak syd. Alt skyggevendt og solvendt over 900moh terreng har rim/overflatekant å toppen av snødekke. Men sola tar nok knekket på det mange steder. Ligget for det meste på myk overflate i skyggen og hard i solen. Finner også kant høyt i snødekke under solskare. Men ikke det det finnes fokksnø over. I skyggen har du 5-40cm med fokksnø / løsere snø oppå et eldre hardt dekke.

Vær

Ikke nedbør -2,5 °C 0 m/s 40% skyer Lettskyet vær av og til går skyer foran solen men solen varmer også en god del.

Skredaktivitet

2. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet Ser eldre våte skred men vanskelig å skille på hva som er ferskt og hva som er flere dager gammelt.

Faretegn

Ingen faretegn observert Ingen fartegn men snøen er vel råtten allerede på formiddagen under ca 600-700moh fryser ikke sikkelig til der nede. Og myknes fort.

ObsID: 270940

Romsdal / RAUMA

Snø

02.05.2021 kl. 12:15

849 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Trur dette gikk i formiddag, ser ut som glideskred
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Pent vær
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Vær

Ikke nedbør 0 °C 1 m/s fra N ↓ 50% skyer Sola varmer godt, men kjølig når det skyer over. Lite vind. Skibærende snødekke på morgenen. Mer seinere.

Faretegn

Ferske skred

ObsID: 270936

Romsdal / RAUMA

Snø

01.05.2021 kl. 21:50

1061 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Flere våte skred glideskred str 3 bla fra øst på Urhaugen
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Retning Molde noe skyet vært i ettermiddag
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Klarna opp i kveld og ble mindre skyer

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels SØ, S, SV, V over 400 moh Solen varmer i solsider og skred våte gjerne løsnøskred kan gå av seg selv. Enkelte str 3 skred glideskred skal ikke utelukkes. Terreng som er bratt og gjerne klippe bak varmer solen bra hvis den kommer frem og det ikke er vind. Enkelte skred har allerede gått men forventet flere også kommende dager.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 1000 moh Generelt viker fokknsøen ganske så gode binder til seg selv og til skaren under. Men skal ikke utelukkes at høyt til fjells over 1200-1300moh kan det være lettere å løse ut.

Skredfarevurdering

2 Moderat Skitur fra 50-1100moh i mange himmelretninger. Lavest ned under 700moh er det mye smelteformer i snødekke i alle himmelretninger. Høyere opp finner du tørr vinterlig snø i skyggen og mer solpåvikret snø i solen. Fokksnøen i skyggen virker ganske så stabilisert, men høyt høyt til fjells kan det være annerledes, det ligger rim i snøoverflaten i skyggen. Eldre snø virker stabil. Det er mye fint skiføre , med tørt i skyggen og mykere i solen, men det gjelder å ikke være alt for seint på dag i solsider da blir det vel mykt. Lite endringer for morgendagen. Men værskifte mandagen med noe nedbør og økende temp. Gjør at også skyggesider for mer og mer varme på seg. Men er ikke meldt så mye nedbør så trolig vil den nå tørre snø som sagt få noe mer varme på seg. Men hvis det kommer litt kan det legge seg over overflaterim i skyggen og være svært lett å løse ut. Skyet vær hinder også ustråling fra snødekke så snødekke lavt i terrenget vil være vått store deler av døgnet. Men trolig er det ikke nok varme til å trenge ned til eldre kant. Det kan ha utviklet seg kantkornet snø mellom eldre snø og fokksnøen jeg fant ikke noe til dette i dag, men bør undersøkes.

Vær

Ikke nedbør -3 °C 0 m/s 70% skyer Dagen starta med skyet vær og skydekke hang også noe nedover enkelte topper, utover dagen klarna det mer og mer opp. Og nå i kveld er det nærmest skyfritt.

Notater

Første skitur i området på flere år.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 300 moh Vindpakket myk Snøgrense varier i regionen. Bratt syd har betydlig mindre snø enn skyggevendt terreng. Ligger snø ned til ca 50-100moh men generelt må du nok over 300moh før sammenhengende snø. Snødybde stiger raskt oppover og målte 270cm på ca 750moh i nordvendt terreng. Snøoverflaten er svært med høyde over havet og himmelretninger. Under ca 700moh består snødekke mye av smelteformer i alle hummelrentknger. I sol sider varmer solen og lager smelteformet snø i overflaten betydlig høyere enn dette. Mens i skyggesider er det tørr snø over ca 800moh.

Skredaktivitet

1. mai. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet Mener jeg ikke så noen ferske men flere str 1-3 våte skred, løsnøskred og glideskred

Faretegn

Ingen faretegn observert Men i solsider og lavt nede blir snøen vell råtten utover dagen .

ObsID: 270862

Romsdal / RAUMA

Snø

01.05.2021 kl. 21:44

754 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

0,5 cm F SH V, 3,5 cm 4F MF V, 26 cm 4F/4F+ DF/RG M, 7 cm K/P MFcr, 13 cm 4F+ MFcl V, 40 cm 1F MF/RG M-W 0 °C @ 0 cm, 0 °C @ 10 cm, -0,2 °C @ 20 cm, 0 °C @ 30 cm, 0 °C @ 40 cm, 0 °C @ 50 cm, 0 °C @ 60 cm, 0 °C @ 70 cm 750moh nø snødybde var 270cm

ObsID: 270858

Romsdal / RAUMA

Snø

01.05.2021 kl. 21:38

1005 moh

Siggen@obskorps (****)

Snøprofil

0,5 cm F SH 3 mm D, 1,5 cm P MFcr, 23 cm 4F/4F+ DF/RG D-M, 10 cm 4F DF/RG D, 2 cm P MFcr, 3 cm 1F- RG D-M, 35 cm 1F+ RG D-M 0 °C @ 0 cm, -1,5 °C @ 10 cm, -2,5 °C @ 20 cm, -2,5 °C @ 30 cm, -2,5 °C @ 40 cm, -2,2 °C @ 50 cm 1020moh nord

ObsID: 270857

Romsdal / RAUMA

Snø

30.04.2021 kl. 16:14

1542 moh

Halvor@NVE (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Halvor@NVE Kommentar:  Sørsiden på hesten. Opp mot str 3 skred dette.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Halvor@NVE Kommentar:  Vestside. Mye skredmasse.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Halvor@NVE Kommentar:  Sydsiden på nonstind. Noen str 2 skred her.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Halvor@NVE Kommentar:  Her på 500 moh er snøen tørr og fin..
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1000 moh

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 500 moh Løssnøskred er hovedproblemet nå. Tørre i høyden og våte i lavere områder og der sola tar godt.

Skredfarevurdering

2 Moderat Løssnøskred er hovedproblemet nå. Ser flere i alle fjellsider for hver dag som går. Mange små, men også noen større som gir store skredmasser. Det er sola som gir problemet og timing er viktig. Det har vært gode forhold for å danne kantkorn De siste dagene. Fant fler lag i dag, men ingen som er godt utviklet. Løsner lett i tester, men vil foreløpig ha dårlig evne til forplanting. Kantkornlaget virker best utviklet under der den finnes under solskorpe. Vedvarer med samme vær. Varslet faregrad er riktig

Snøprofil

5 cm 1F MFcr, 20 cm 4F RG/FC 0 mm, 30 cm 1F RG, 1 cm 4F FC 1 mm, 10 cm 4F RG, 30 cm P RG

Snødekke

Fortsatt kald, tørr og løs snø i skyggesider. I Solsider tiner snøen de fleste steder. fryser til på natten og utstråling gir en porøs skare.

Vær

Fint vær, tilskyende utover ettermiddagen.

Tester

LBT@60cmQ2 Bryter glatt i lag med begynnende kantkorn her.

ObsID: 270734

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org