Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 09.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren kan øke utover dagen der snødekket blir vått og mykt. Der overflaten er hard er skredfaren 1-liten.

Skredfarevurdering

Skredproblemene endres lite søndag. Nattefrost gir stabilt snødekke tidlig på dagen. Det er lite snø å flytte på når vinden øker, men stigende temperatur vil fukte overflaten i alle himmelretninger og øke faren for våte løssnøskred. I høyfjellet ventes det ikke at stigende temperatur rekker å påvirke snøen før seint søndag kveld.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 8. mai 2021

Solinnstråling og lave nattetemperaturer har gitt stor variasjon i snødekket avhengig av himmelretning og bratthet de siste ukene. I nordvendt terreng finnes fortsatt tørr snø som generelt er vindpåvirket. Mot sør har sola gitt vått snødekke på dagen og skare om natta. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på rundt 200-600 moh. Lavest i nordvendt terreng.

Klarvær den siste uken har gitt gode forhold for dannelse av vedvarende svake lag. I skyggesider er det observert kantkorn i overflaten og lenger ned i snødekket. I høyden i solvendte heng er det observert kantkorndannelse rundt solskare. I tillegg er det observert overflaterim i mange himmelretninger. Snø og vind i denne uke har nå dannet fokksnøflak oppå disse lagene.

Dypereliggende kantkornlag kan bli reaktivert ved temperaturstigning.

Et størrelse 2 glideskred ble observert på nordsiden av Trollvasstind på torsdag. Torsdag ettermiddag gikk det også et skiløperutløst vått løssnøskred i vestvendt helning på Lauparen.

Fjellvær

Lørdag 8. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 9. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS