Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 02.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Et nedsnødd svakt lag kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig. Sprekker og drønnelyder er tydelige faretegn.

Skredfarevurdering

Det vil være lett å løse ut skred i leområder der vinden legger fra seg snø, særlig mot S øg Ø. Fjernutløsning og naturlig utløste skred er mulig. Enkelte skred kan bli store.
Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn på ustabil snø. Vær forsiktig.

Årsaken til skredproblemet er at nysnøen ligger på et vedvarende svakt lag av kantkorn og rim som ble skapt i kuldeperioden i slutten av november. Vind fører til flakdannelse over dette.

Det vil også være lett å løse ut sluff/løssnøskred i nysnøen, disse kan bli større enn du forventer pga det ugunstige underlaget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 1. desember 2021

Onsdag ligger det 30-60 cm løs snø i terrenget. Det finnes noen ustabile myke flak i leområder men omfanget er begrenset siden vinden i løpet av snøfallet har vært moderat. De fleste steder er nysnøen stort sett sett løs/ubunden inntil videre.

Den siste nysnøen har lagt seg på et snødekke bestående av rim og kantkornet snø blandet med nysnøpartikler. Det nedsnødde vedvarende svake laget har stor utbredelse, er forholdsvis tykt og de fleste steder mykt. Kortvarig kuling fra SØ mandag kveld (før siste snøfall) kan ha begrenset utbredelsen til dette laget noe.

Noen steder finnes det også kantkorn/begerkrystaller helt ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av gammel hard og smelteomvandla snø.

Et middels stort skiløperutløst skred ble løst ut ved Trolltind / Jordalsgrenda på mandag. Skredet løsnet på et svakt lag av kantkornet snø som tyder på at det svake laget er aktivt.

Vær obs på at nysnøen ligger på tynn og flekkvis såle, mange steder kan det være stein rett under den myke overflaten.

Fjellvær

Onsdag 1. desember 2021

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 2. desember 2021

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -22 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS