Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 07.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med vedvarende svake lag under den vindtransporterte snøen. Sprekker og drønnelyder i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

På grunn av skiftende vindretning sist uke finnes det fokksnøflak i de fleste himmelretninger, fokksnøen vil bli fastere over tid slik at underliggende lag vil bli vanskeligere å påvirke. Men det kalde været kan fører til at vedvarende svake lagene utvikler seg.

Det kan enkelte steder være lett å løse ut snøskred, vær spesielt oppmerksom der fokksnøen er myk og i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Fokksnøen kan ligge på et vedvarende svakt lag av kantkorn og/eller rim.

Vær oppmerksom på drønn og sprekker, det kan være tegn på et aktivt vedvarende svakt lag.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 6. desember 2021

Snø overflaten består av vindpåvirket snø over skoggrensa. Sist uke blåste det først fra nordlig retning og seinere fra sør slik at det er vindpåvirka snøoverflate og flakdannelse i de fleste himmelretninger.

Snøfordelinga er ujevn og i områder der det ikke ligger mye vindtransportert snø er det framstikkende steiner og lite snø.

Under skoggrensa ligger det 20-40 cm løssnø, mange steder uten noe bærende lag under.

I kuldeperioden i slutten av november ble det dannet et svakt lag av overflaterim og kantkorn. Forrige ukes vind har i en del området herjet dette svake laget. Men nedbør og vind har også ført til flakdannelser som kan ha lagt seg over dette svake laget i lune formasjoner. Dette laget har gitt få faretegn de siste dagene og er trolig mulig å påvirke bare noen få steder.

Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av smelteomvandla snø.


Fjellvær

Mandag 6. desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -23 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 7. desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS