Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 30.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Skredfara er størst der det har kome mest snø dei siste dagane.

Skredfarevurdering

Bygevær i kombinasjon med sterk vind har dei siste dagane ført til danning av fokksnøflak, hovedsakleg i leområder mot sør og aust. Roligare vær første del av dagen gjer at desse vil starte å stabilisere seg, men det vil framleis vere lett å løyse ut skred nokre stadar. Utover ettermiddagen dreier vinden og blir sterkare. Etter kvart kjem det også nedbør og temperaturen stig. Då vil det igjen bli vindtransport av snø, men fokksnøflak vil då dannast i nye leområder, hovedsakleg mot nord og vest. Kantkornlag er generelt vanskeleg å påverke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 29. mars 2020

Etter ei veke med mildvær, som har nådd opptil ca. 600 moh, var det natt til laurdag væromslag. Dette har gitt kaldare temperaturar, snøbyger og kuling frå nordvest. Snøoverflata består i stor grad av vindpåverka snø, men i skog og skjerma terrengformasjonar kan snøen vere ubunden. Det er lokale variasjonar i nedbørsmengdene, og det er registrert frå 10-20 cm nysnø laurdag.

Det er observert et lag av kantkorn over skarelag i områder med tynt snødekke. Det ligger under fleire is-/skarelag og vil være vanskelig å påvirke.

Søndag gjekk det eit naturleg utløyst flakskred frå Eitråskartinden.

Fjellvær

Søndag 29. mars 2020

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 30. mars 2020

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Sent om kvelden sørvest stiv kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS