Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 25.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå bratte leområder med sammenhengende snøfelt. Et vedvarende svakt lag har føyket ned. Sprekker og drønn i snødekket er tydelige faretegn.

Skredfarevurdering

Værprognosene tilsier ingen vesentlig endring av skredfarevurderingen. Vær imidlertid oppmerksom i kystnære strøk der mindre lavtrykk kan skape nedbør og vind. Fokksnøflak etter "Frank" har flere steder lagt seg over vedvarende svake lag overflaterim og kantkorn i vestvendt terreng. En enkelt skiløper kan løse ut skred og i enkelte områder kan de nå str. 2. Skredproblemet vil være til stede i områder der det er større sammenhengende snøfelt og dermed interessant å ferdes på ski. Med lite snø i terrenget er skredstørrelsen begrenset, men konsekvensene av et skred kan likevel være store.
Vær oppmerksom på faretegn som drønn og sprekker i snødekket.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 24. januar 2021

Før "Frank" ble det meldt om rimkrystaller i snøoverflaten, både i skogen og på fjellet. På vindutsatte steder er de trolig nå blåst vekk, mens de har føyket ned andre steder. "Frank" har også omfordelt det som fantes av løssnø og lagt opp fokksnø i vestvendte leområder.

Det er generelt lite snø for årstiden. På høyfjellet er snøen i stor grad vindpåvirket og ujevnt fordelt med mest snø i vestvendte leområder.

Det er flere vedvarende svake kantkornlag i snødekket. Kantkorn og rim rett under den siste fokksnøen er lettest å påvirke, men det finnes også kantkornlag under skarelag som det kan være mulig å løse ut skred på. I bunn av snødekket er det begerkrystaller.

Observatør i Fauske melder 22.01 om faretegn som drønn i snødekket og skytende sprekker.

Fjellvær

Søndag 24. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 25. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Lite nedbør i indre strøk, stor usikkerhet i nedbør på kysten. Vindretning og -styrke kan variere en del p.g.a. et lite lavtrykk i området, kortvarig kuling kan forekomme nær kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS