Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 24.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet. Kraftig vind og mye nedbør har lagt opp og legger opp massive fokksnøflak i leområder. Enkelte våte skred kan gå tidlig på dagen.

Skredfarevurdering

Høyt til fjells vil nedbør og kraftig vind fortsette å legge opp mye fokksnø i leområder. Pga dreiende vindretning de siste dagene vil det ligge ustabil fokksnø leområder i flere himmelretninger. Det vil være lett for en enkelt skikjører å løse ut skred.

Tidlig på dagen/natten kan det gå et og annet vått skred etter hvert som regn og smeltevann siger igjennom snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 23. mars 2021

Snøoverflaten er preget av mildvær og regn opp til ca. 800 moh og er for det meste smelteomvandlet. Over skoggrensen har det vært kraftig vind og stor snøtransport i fjellet. I leområder ligger det massive fokksnøflak av varierende hardhet.

På 500 moh i Valnesfjord er det observert et vedvarende svakt lag av rimkrystaller i snødekket. De ligger så høyt i snødekket at det er lett å løse ut skred på dette laget. Det er usikkert hvor utbredt rimlaget er, men vi antar at det finnes bare i enkelte østvendt leområder.

Høyere til fjells er det heller ikke utenkelig at det finnes vedvarende svake lag av kantkorn med stor utbredelse, men generelt ligger den under et tykk og hardt lag med fokksnø og er troligvis vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Tirsdag 23. mars 2021

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mindre vind midt på dagen.

Onsdag 24. mars 2021

9 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Vinden avtar på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS