Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten lørdag 10.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger ferske fokksnøflak i høyden. I den løse snøen kan det gå middels store løssnøskred når sola titter frem.

Skredfarevurdering

Når solen titter frem utover dagen kan det gå naturlig utløste skred i løssnøen i bratte solvendte fjellsider.

Nysnø og vind vil legge opp fokksnøflak som det vil være lett å løse ut skred i. Fokksnøflak fra tidligere i uken skal det stort sett mer til for å løse ut skred på, men vært obs høyt til fjells der stabiliseringen tar lenger tid.

Enkelte steder høyt til fjells og i indre strøk kan vedvarende svake lag gi svært store skred. Vær oppmerksom på dette i store bratte flanker på de høyeste toppene.

Skredproblemer

Nysnø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. april 2021

I høyfjellet har det vært stor pålagring av fokksnø de siste dagene. Særlig leområdene mot øst har mye snø. Snøoverflaten vil mange steder bestå av fokksnø av varierende hardhet, men også løs snø i områder der vinden ikke har tatt.

Under skoggrensen er det sparsomt med snø for årstiden, men torsdag kom det nysnø til havnivå. Generelt er det fortsatt litt lite snø.

Observasjoner fra Kistrandtind torsdag viser at det ligget et svakt lag av rim og kantkorn under skarelag høyt i snødekket.

Høyt til fjells og i indre strøk over 800-1000 moh kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn eller nedføyket rim.

Torsdag er det observert flere små tørre skred i bratt terreng rundt Kistrandtind/Innertind

Torsdag ble det meldt om bygevær og godt med tørr, ubunden snø fra havnivå og opp gjennom skogen. Bygevær førte til lokale forskjeller og når solen tittet frem mellom bygene var det godt og varmt. Tidvis vind førte til godt med snøfokk på toppene på fredag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS