Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 23.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir fersk fokksnø i høyfjellet som kan være lett å påvirke. I lavlandet er våte skred problemet utover dagen når snøen blir fuktig.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt sterk vind og snøtransport i de høyeste fjellområdene mandag. Det blir etter hvert flere heng der de nyeste fokksnøflakene vil være lette å løse ut, men generelt kreves stor tilleggsbelastning for å påvirke fokksnøen. Det kan ikke utelukkes at store døgnvariasjoner i temperatur de siste dagene gjør at fokksnøflakene legger seg på en ustabil snøoverflate av rim eller kantkorn. Stigende temperatur gjør at flere himmelretninger får våt snø i lavlandet. Dette kan gi våte løsnøskred i andre heng enn i helga.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 22. mars 2020

Det kom mye nysnø i løpet av siste uke som er påvirket av vind fra ulike retninger i fjellet. Sola varmet opp sørvendte heng lørdag og påfølgende nattefrost har gitt skare. Under nysnøen har flere mildværsperioder gitt vått snødekke opp til ca 900 moh, mens under tregrensa er det stedvis tynt snødekke. I høyfjellet er det generelt mer snø enn normalt og snøfordelingen er preget av mye vind fra SV gjennom hele vinteren.

Det er ikke rapportert om at vedvarende svake lag av kantkorn er et problem på Sunnmøre for øyeblikket.

Fredag og lørdag er det rapportert om middels store løssnøskred i solvendte heng.

På Roaldshhornet (1050 moh) blåser det stiv kuling søndag.

Fjellvær

Søndag 22. mars 2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Kan hende litt nedbør i vest. Om kvelden sør/sørvest opp i sterk kuling.

Mandag 23. mars 2020

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Perioder med sørlig sterk kuling til liten storm.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS