Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre onsdag 31.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile nysnøflak i leområder er hovedproblemet. Våte løssnøskred vil løsne der sola får tak.

Skredfarevurdering

Nysnøen stabiliserer seg, men skikøyrarar kan framleis løyse ut skred i bratte heng. Det fuktige snødekket vil stabilisere seg når vêret blir kjøligare, men der sola bryt gjennom skydekket kan våte laussnøskred løsne i sørvendte bratte heng.

Høgt til fjells kan det i enkelte heng framleis vere svakt lag av kantkorn djupt i snødekket. Men det er lite sannsynleg at laget framleis er eit aktuelt skredproblem.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. mars 2021

Mandag var det mildvêr og regn som fukta snødekket høgt til fjells. Snødekket var avblåst til skare, særlig i sørlig sektor. I nord- og nordaustleg sektor er det innblåst ein del snø dei siste dagane. Det er lite snø for årstida i regionen, og lite skiføre under 3-500 moh.

Kantkornlag djupt i snødekket frå kuldeperioden i februar kan framleis vere eit problem nokre stadar høgt til fjells over 13-1400 moh.

Mandag kveld gjekk eit vått skred over veg i Trandalsdalen. Mandag formiddag vart det sett små våte skred under 1000 moh. i Sykkylven. Søndag gikk eit lite personutløyst skred omlag 1100 moh. på Grøtdalstind i Ørsta. Det vart rapportert om dårlig binding mellom fokksnø og skarelag. Det vart også rapportert om eit middels stort flakskred frå søraustsida av Seljebotntinden i Valldalen. Skredet starta over 1300 moh. og gjekk truleg på svakt lag av kantkorn.

Søndag vart det rapportert om skavlbrot frå Myklebusthornet i Valldalen, og glideskred og sigesprekker i sør- og søraustlege bratte heng i området.

Fjellvær

Tirsdag 30. mars 2021

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om formiddagen. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Lavere temperatur om kvelden.

Onsdag 31. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS