Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 20.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Det finst vedvarande svake lag, men dei er vanskeleg å påverke.

Skredfarevurdering

Ein kan forvente nokre våte laussnøskred i solvendte sider tidleg på dagen. Tilskying og vind vil etterkvart vil i dempe oppvarminga. Mot kvelden kan litt nysnø og vind vil gje litt snøtransport i høgda, men ikkje nok til å utgjere eit skredproblem.

Det finst vedvarande svake lag i snøen. Utbreiinga av skredproblemet er usikkert, men det er svært vanskeleg for ein skiløpar å vite kvar det ligg. På bakgrunn av skred gått dei siste dagane er forventa skredstørrelsen nedjustert til 3 store.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 19. april 2021

Det er store variasjonar i snødekket avhengig av himmelretning, høgde og tid på døgnet. I høgda og spesielt i nordsider ligg det framleis stadvis tørr og kald. I sørvendt terreng er snøen solpåverka med tydlege smelteriller. Klåre netter og utstråling har gitt nattefrost og skare.

Det er observert kantkorn i overgangen mellom det gamle snødekket og snøen som kom etter påske. Det har vore lite smelteomdanning i nordvendt terreng so laga kan ligge meir intakte her. Kalde og klåre netter bidreg til vidare utvikling av kantkornlaget.

Det er sundag fleire personutløyste våte laussnøskred av storleik 1 og 2 i solvendte bratte fjellsider. Det gjekk også eit stort vått naturleg utløyst flakskred vest for Risenosa.

Fjellvær

Mandag 19. april 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -6 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nattefrost i fjellet.

Tirsdag 20. april 2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen og nedbør. Om kvelden nysnøgrense på ca 500 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS