Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 01.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Det er vanskelig å vite hvor det svake laget av kantkorn kan påvirkes. Flere steder er overliggende fokksnølag hardt og tykt, og det skal stor tilleggsbelastning til. Der fokksnølaget er tynt eller mykt kan det være lettere å påvirke. Kantkornlaget har stor utbredelse, noe som kan gi store skred. Vær obs på faretegn som drønn og sprekker i snøen.

Kaldt vær gjør at ferske fokksnøflak fortsatt kan være ustabile. Der hvor flakene er myke, kan en skiløper løse ut disse i bratte lesider. Vindretningen har skiftet mye de siste dagene, og det kan ligge fokksnø som fortsatt ikke har stabilisert seg helt også i vest- og nordvendte hellinger.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. februar 2020

Over skoggrensa er snøoverflaten vindpåvirka med fokksnøflak av varierende hardhet. Der vinden ikke har fått tak de siste dagene ligger det løs snø.

Under skoggrensa finnes godt med ubunden snø over mildværskare.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under mildværsskare. Mildværsskaren har varierende tykkelse og bæreevne, så det svake laget regnes som aktivt for øyeblikket, særlig der overliggende fokksnø er tynn eller myk.

Det er observert mange og store skavler i fjellet. Siden torsdag kveld har det kommet ca 10-15cm snø.

Fjellvær

Lørdag 29. februar 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Søndag 1. mars 2020

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -16 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS