Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 08.04.2020

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Stor snøskredfare pga mye vær. Store naturlig utløste våte og tørre snøskred er sannsynlig. Ferdsel i og i nærheten av skredterreng frarådes.

Skredfarevurdering

Det ventes kraftig vind og mye nedbør. Under skoggrensen ventes det naturlig utløste våte skred der snødekket blir gjennomfuktet av regnet.
Over skoggrensen vil vind og store nysnømengder føre til rask pålagring av betydelige mengder fokksnø til leområder. Flakene vil være lett å løse ut og det ventes noen naturlig utløste store skred.
Skred som løsner grunnet regn og pålagring av fokksnø kan påvirke kantkornet snø dypere i snødekket og skredene kan da øke i omfang.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 7. april 2020

Det var mildt med plussgrader til 1200 moh på mandag og tirsdag. Her er snøoverflaten fuktig. Det ligger mye løs snø i terrenget. I høyden er den tilgjengelig for vindtransport. Under nysnøen ligger det vindpåvirket snø av ulik hardhet.

Det er flere kantkornlag i snødekket. Kantkornene har blitt større og mer tydelig de siste dager, men ligger under bærende lag.

De siste dagene har det ikke blitt observert nevneverdig skredaktivitet.

Fjellvær

Tirsdag 7. april 2020

18 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om kvelden. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Økende til sterk kuling sent tirsdag

Onsdag 8. april 2020

35 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Lavtrykk med kraftig vind passerer iløpet av dagen. Noe usikre værprognoser.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS